Index Vakbarát Hírportál

A német kkv-kat nem érinti az orosz embargó

2014. augusztus 26., kedd 12:09

A német kis- és középvállalatok 5 százalékát jelentősen, 12 százalékukat mérsékelten, 83 százalékukat azonban egyáltalán nem érintik az Oroszország és az Európai Unió által egymás ellen bevezetett szankciók, hivatkozik az Ernst & Young (EY) felmérésére az MTI.

Az EY adatai szerint a vállalatoknak nagyjából hatoda aktív Oroszországban, de csak minden tizenegyedik mondta, hogy csökkentek a megrendelési az ukrajnai válság miatt. Csak minden tizenhetedik vállalatnak csökkentek az eladásai Kelet-Európában és csupán minden huszadiknak esett vissza a bevétele devizák nemzetközi árfolyam-ingadozása miatt.

A gyakran családi tulajdonban levő "Mittelstand" vállalatok fontos szerepet töltenek be a német gazdaságban, különösen az ország exportjához járulnak hozzá sokkal.

Az Ukrajnához kapcsolódó geopolitikai kockázatok a kkv-k kevesebb, mint ötödénél keltenek komoly félelmeket. A többség inkább a magas energiaárak, a német gazdaság és más külföldi országok gazdaságának lassú növekedése miatt aggódott.

A megkérdezett vállalatok több mint fele volt elégedett a jelenlegi üzleti helyzetével, ez a mutató az első, 2003-as felmérés óta nem volt ilyen magas.

A vállalatok átlagosan eladásaik 1,3 százalékos növekedését várják az idén, még úgy is, hogy korábbi adatok szerint az év első hat hónapjában 15,5 százalékkal csökkent az Oroszországba szánt német export értéke.

Az EY 700 német kkv-t kérdezett meg júniusban és júliusban. A felmérés kritériumai szerint a 30-2000 embert foglalkoztató cégek számítottak kkv-knak.

Rovatok