Index Vakbarát Hírportál

Mégis jönnek a nemzeti italboltok?

2014. szeptember 4., csütörtök 06:20

Miután 2013-ban a kormány újraosztotta a dohánypiacot, 2015-től az alkoholkereskedelem is állami kézbe kerül – értesült a Napi Gazdaság egy meg nem nevezett kormányközeli forrásból. Egy másik kormányközeli honlap, a Válasz.hu szintén így értesült, ők egy tárcaközi egyeztetésről hallottak, és arról, hogy a sörre és a borra nem, csak a szeszekre vonatkozna az új szabályozás.

Az újabb államosítási hullám tervéről már többször is írt a sajtó, de a kormány minden alkalommal kategorikusan cáfolt, hírlapi kacsának nevezve az értesüléseket.

Frissítés: "Nincs napirenden"

A Kormányzati Információs Központ kérdéseinkre, miszerint van-e ilyen terv, valóban elkezdődtek-e az egyeztetések, nem válaszolt, de annyit elárult, hogy a témáról a kormány "még nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén. " Ez persze elvileg jelentheti akár azt is, hogy tervek szintjén sincs ilyenről szó, de azt is, hogy egyelőre még csak tesztelik a közvéleményt. Figyelik a választói reakciókat, és ennek függvényében teszik meg a következő lépéseket. Visszatérő technika ez minden nagyobb hatású, és kockázatos bejelentés előtt.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a korábban valóban még csak elképzelés szintjén létező koncepciót már véglegesítették, sőt, a megvalósításról is megkezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. 

Az alkoholkereskedelmet a kormány a trafikokéhoz hasonlóan alakítja ki, tehát törvényi szinten rögzíti a szeszes italok árusításának szabályait, és az italt a trafikokhoz hasonlóan csak monopóliumhelyzetben lévő italüzletekben lehet majd árusítani. A Napi Gazdaság arra nem tér ki, hogyan akarják majd szabályozni a kocsmákban, szórakozóhelyeken és éttermekben történő italárusítást.

A Válasz.hu szerint még nem született végleges döntés, a terv ("javaslat" vagy "szakmai alapkoncepció") viszont az, hogy csak a szeszes italok, tehát a 15 százaléknál több alkoholt tartalamzó italokra vonatkozna a terv.

A WHO felmérése szerint tavaly közel 13 liter tiszta szesznek megfelelő italmennyiség csorgott le egy-egy magyar torkon. A NAV összesítéséből az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését 40-50 nagykereskedő, valamint maguk a gyártók végzik, tőlük viszont további 30 ezer kiskereskedő és még 75-80 ezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat – sorolja a statisztikákat a Napi Gazdaság.

Az alkoholárusítást több országban is korlátozták: Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában már hosszú ideje nem kapható szeszes ital szupermarketekben, csak külön italboltokban (úgynevezett bottle vagy liquor shopokban) lehet hozzájutni. Európában főleg a skandináv országokban él ez a trend, de fontos különbség, hogy Finnországban, Norvégiában és Svédországban csak egy átlagos sörnél magasabb alkoholtartalmú italok kereskedelmét terelték külön boltokba. Izlandon viszont kizárólag csak az erre kijelölt üzletekben lehet szeszes italhoz jutni.

Rovatok