Index Vakbarát Hírportál

Új a pulcsid? Igen, most vettem a turkálóban

2014. szeptember 5., péntek 17:06 | kilenc éve frissítve

Nemrég arról kérdeztük az olvasóinkat, hogy szoktak-e használt holmikkal üzletelni, és ha igen, akkor milyen stratégiát követnek e téren. A felmérés lezárult, most pedig kiderül, hogy gyerekruhákkal spekulál, edénykészletre utazik, biciklit, autót, lakást keres-e az átlagos Index-olvasó, vagy egyáltalán nem is érdekli a használtbiznisz, inkább mindenből újat vesz.

Kiértékeltük a kérdőívet, amelyben arra kerestük a választ, hogy az Index-olvasók vagyonokon ülnek-e?

Mi ez a badarság kérem, nyilván nem ülök vagyonokon!?

– most ezt gondolja, de a felmérésből leginkább mégis ennek az ellenkezője derül ki, vagy legalábbis az, hogy bőven lehetne olyan használt tárgyat találni egy átlagos Index-olvasó háztartásában, amit pénzzé lehetne tenni.

Kik töltötték ki a kérdőívet?

A felmérést kitöltők 58 százaléka férfi, 42 százalékuk nő, 54 százalékban 25 és 40 és közötti, 26 százalékban 40 és 60 év közötti, 13 százalékuk 18 és 25 és közötti, hét százalékuk pedig hatvan feletti. A legtöbben budapestiek (48 százalék) vagy vidéki városban laknak (32 százalék). A kitöltők nyolc százaléka kistelepülésről származik, hat százalékuk pedig külföldön lakik. 65 százalékuk diplomás, 27 százalékuk pedig érettségivel rendelkezik. 

A családban egy főre jutó nettó havi jövedelem alapján így oszlottak meg a kitöltők:

Havi jövedelem Százalék
77 ezer és 173 ezer között 35,69%
173 ezer és 267 ezer között 20,05%
267 ezer és 565 ezer között 15,40%
nem válaszolt 10,35%
43 ezer és 77 ezer között 8,56%
565 ezer és egymillió forint között 4,28%
27 ezer és 43 ezer között 2,38%
Több mint egymillió 2,10%
27 ezer forintnál kevesebb 1,19%

Inkább ajándékozunk, vagy gyűjtögetünk

A tesztből az derült ki, hogy az Index-olvasók negyede rendszeresen üzletel a használt cuccaival, negyven százalékuk válaszolta azt, hogy volt már példa ilyesmire. A kitöltők ötöde megnézi a használt opciókat is, mielőtt döntene, hogy újat vagy használtat vesz-e. 13 százalék viszont egyáltalán nem üzletelt még használt holmikkal.

 
A használtbizniszben utazók leginkább a neten igyekeznek nyélbe ütni az üzletet (36 százalék), de majdnem ugyanennyien vásárolnak használtruha-üzletben vagy turkálóban (32 százalék).

A piac is népszerű (9 százalék), de a kitöltők öt százaléka a Facebookot, vagy más fórumokat használja, és ugyanennyien üzletelnek az ismerőseikkel.

 

A kitöltők többsége (24 százalék) elajándékozza a kinőtt, megunt vagy nem használt tárgyait, és viszonylag sokan ajánlják fel jótékony célra a megunt cuccaikat (15 százalék), ugyanennyien vannak viszont a gyűjtögetők, akik megtartják a régi dolgaikat.

Nem sokkal maradnak le tőlük azok, akik eladják a nem használt holmit (13 százalék), viszont elég sokan egyszerűen csak kihajítják a szemétbe az ilyen tárgyakat (8 százalék). Az is kiderült viszont, hogy nem nagyon cserélgetnek az Index-olvasók: egy százalék alatti volt a csereberélő válaszadók aránya.

Na, ettől tuti nem szabadulok meg

A használt eszközökről, ruhákról a kitöltők 63 százaléka gondolta azt, hogy még használnák, vagy hordanák őket. 19 százalék viszont nem kokettál használt göncökkel és tárgyakkal: ők csak újat hajlandóak viselni, használni.

A kitöltők csaknem kilenc százaléka viszont felemás stratégiát követ: ők hordanak használt ruhát és használnak régi dolgokat, de annak azért nem örülnek annyira, ha valaki rákérdez a ruhák és tárgyak életkorára. Kicsivel kevesebben (8 százalék) viszont valószínűleg még büszkék is rá, hiszen a környezetet védik ilyen módon, vagy valami más, jól megindokolható oknál fogva hordanak és használnak régi cuccokat.

Veszünk, de nem adunk a piacon és Facebookon

A teszt alapján az Index-olvasók nagy többsége adott már el használt tárgyat (73 százalék) és csak 26 százalékuk nem bizniszelt még használt cuccokkal. A többség itt is netes apróhirdetési oldalakon passzolja el a használt tárgyakat (49 százalék), 16 százalék az ismerőseit keresi, ha akad valami eladnivaló, hat százalék választja a Facebookot és más fórumokat. Viszont a piac és a turkáló az eladók közt sokkal kevésbé népszerű, mint a vevők között: a válaszadók 3 és 2 százaléka választotta ezeket az opciókat.

Nem mindenki óriási használtcucc-kereskedő, de emögött eltértő megfontolások állnak: a gyűjtögetők többsége (37 százalék) érzi úgy, hogy azért nem érdemes megszabadulnia a használt dolgaitól, mert valamire még használni tudja őket.

A második helyen szinte holtversenyben (20-20 százalék) szerepelt a "Nincs szívem megválni tőlük" és az "Úgysem érnek sokat, nem éri meg az erőfeszítést" stratégiák követői.

Az olvasók 17 százaléka viszont egyszerűen túl lusta ahhoz, hogy a használt dolgok eladásával töltse a szabadidejét.
 
 

Az is kiderült a felmérésből, hogy az Index-olvasók nem kezdenek óriási kereskedelembe, ha megcsappan a bankszámlájuk egyenlege: 83 százalék válaszolta azt, hogy ilyen esetben inkább megszorításokat eszközöl és kevesebbet költ, és csak minden tizedik válaszoló ad el ilyenkor felesleges használati tárgyakat. Kevésbé népszerű stratégia a hitel: csak négy százalék válaszolta azt, hogy kölcsönkér az ismerőseitől, ha baj van, és még ennél is kevesebben fordulnak a bankokhoz hitelért (egy százalék).

Ruhákon és könyveken üldögélünk

Hasonló dolgok derültek ki, amikor arra kérdeztünk rá, hogy az olvasók adtak-e már el valamit csak azért, mert kellett a pénz. Erre csak az olvasók negyede válaszolt igennel, és 28 százalékuk még egyáltalán nem adott el semmit ilyen célból. Csaknem negyven százalékuk viszont úgy van vele, hogy csak a pénz miatt nem ad el valamit, viszont azért keresi a jó üzleti lehetőségeket.

A legtöbb olvasónak ruhák tornyosulnak otthon feleslegesen, de sok felesleges műszaki cikk és könyv is parlagon hever az Index-olvasók otthonaiban. A felesleges tárgyak ötös listájának utolsó két helyére pedig a gyerekjátékok és a háztartási eszközök futottak be. A legtöbb válaszadó úgy becsülte, hogy olyan húsz és száz közötti felesleges tárgy van az otthonában. Ezeket eladva az olvasók becslése szerint alsó hangon 10 ezer forinthoz juthatnának, de sokan becsültek százezres vagy akár kétszázezres összeget is.

Rovatok