Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kitiltotta az ukrán édességeket

2014. szeptember 5., péntek 08:21

Oroszország megtiltotta az édesipari termékek behozatalát Ukrajnából, a pénteken ismertetett döntés azonnali hatályú.

A Roszpotrebnadzor, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság rövid közleménye szerint az intézkedést azért kellett meghozni, mert "két ukrán ágazati cég, a Konti és az AVK megsértette a termékmegjelölési szabályokat", hivatkozik rájuk az MTI. Mindkét ukrán cég egykor a Janukovicsot támogató Régiók Pártjához tartozó üzletemberek cégei, de a döntés minden ukrán édesipari termékre vonatkozik.

Porosenko ukrán elnöknek, a "csokikirálynak" is édesipari holdingja van, az övét Roshennek hívják. Vele korábban se bántak kesztyűs kézzel az oroszok, tavaly őszig például fogyasztóvédelmi okokból az ő termékeik is ki voltak tiltva Oroszországból. Először rákkeltőnek tartották Porosenko csokijait, aztán túl zsírosnak, végül rossz ízű és szagúnak nevezték. Azóta csokoládéhamisítás miatt 70 millió dollárra pereli őket az orosz állam a Russia Today szerint.

Oroszország már korábban megtiltotta az ukrán krumpli, valamint a sertéshús importját, továbbá három ukrán cég alkoholtermékeinek, valamint 7 vállalat zöldség-, gyümölcs, és halkonzerveinek a behozatalát.

Rovatok