Index Vakbarát Hírportál

Vájárképzés már van, már csak bánya kéne

2014. szeptember 5., péntek 18:04

Az idei tanévben az ország három pontján, Komlón, Lőrinciben és Bátorterenyén indult újra a vájárképzés. Idén mintegy 45 diák kezdte meg tanulmányait. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter komlói látogatása során az első évfolyam diákjaival találkozott.

"Ismét teljesült egy kormányzati ígéret: a vájárképzés újraindításával nagyon fontos lépést tettünk annak érdekében, hogy egy régi szakma ne tűnjön el Magyarországon" – mondta Varga Mihály. Azt mondta, hogy a kormány célja a bányászathoz, a mélyműveléshez kötődő szakmakultúra fenntartása.

Lassan kihalnak ugyanis a vájárok, "amit mindenképpen meg kell akadályozni, hiszen tudásuk érték". Éppen ezért örülök annak, hogy olyan fiatalok is jelentkeztek a képzésre, akiknek a családjában már korábban is volt ilyen szakember – tette hozzá.

A miniszter úgy vélte, ahhoz hogy a földben rejlő nyersanyagot és ásványkincset kinyerjük, elengedhetetlenek a vájárok és bányászok. Persze ahhoz, hogy a képzés sikeres legyen, terepgyakorlatra alkalmas bányákra is szükség van. Ennek érdekében lépni fog a kormány, mondta.

Galla Miklós - Szénbányász

Rovatok