Index Vakbarát Hírportál

Fazekas Sándor Moszkvába mehet az embargóról beszélni

2014. szeptember 6., szombat 16:52

Az orosz agrárminiszterrel fog találkozni Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Moszkvában, legalábbis valószínű, közölte maga a miniszter az MTI-vel. 

A moszkvai tárgyalásokon áttekintik az embargó nyomán kialakult helyzetet orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval. A földművelésügyi miniszter bízik abban, hogy a megbeszéléseken részletesen megismerheti az orosz álláspontot, és tárgyalásai után esetleg pozitív fejleményekről is számot adhat.

Ami lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy Fazekas azt reméli, hogy Magyarországgal szemben enyhítik majd az élelmiszerbeviteli embargót az oroszok, azaz újra exportálhatunk majd nekik mezőgazdasági termékeket. Fazekas Sándor még hozzátette: „már a kétoldalú tárgyalások létrejöttének lehetőségét is jelentős eredménynek tartja.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus elején tiltotta be egy évre a mezőgazdasági termékek nagy részének importját azokból az országokból, amelyek Oroszországgal szemben szankciókat vezettek be az ukrajnai események miatt, azaz az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Azóta részben már be is igazolódott a nyugati agrártermelők azon félelme, hogy telítődhetnek a nyugati piacok. Bevezetése után egy hónappal az orosz embargó keményen sújtja a tejpiacot, zavarokat okoz a gyümölcs- és zöldségpiacon, a hús- és haltermékek esetében viszont nincs jelentős hatása.

Rovatok