Index Vakbarát Hírportál

Az LMP betiltaná, hogy az állam reklámozzon

2014. szeptember 8., hétfő 16:04

Miért költenek milliárdokat az adófizetők pénzéből reklámra olyan állami cégek, amelyeknek valójában nincs is szükségük arra, hogy megnyerjék a fogyasztókat, tekintve, hogy például nincsenek is versenytársaik?

Az elég jogosnak tűnő kérdés sokakanak eszébe jutott már, most például az LMP-nek. A párt törvénnyel tiltaná, hogy a kormány, az önkormányzatok és a nem versengő állami cégek reklámozhassák magukat.

Schiffer András társelnök ezt egyébként annak apropóján vetette fel, hogy a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent egyik kormányhatározat szerint a kabinet központi kommunikációs hivatalt hoz létre. Az ellenzéki képviselő tréfálkozva azt mondta, ha egy kézben akarják tartani valamennyi kormányzati szerv és állami cég kommunikációját, akkor a kétharmados többséggel megtehetnék azt is, hogy az összes párt kommunikációját is a hivatal alá rendelik.

Amíg nem tiltja törvény, hogy a kormányzat, az önkormányzatok és az állami tulajdonban lévő, nem versengő cégek közpénzt költsenek kommunikációra, addig a központi kommunikáció körül tenyészni fog a korrupció, Magyarországon pedig sajtószabadságról nem beszélhetünk, értékelte Schiffer András, aki szerint ami kormányzati, illetve "az állami cégek kommunikációja címén folyik immár húsz éve, az közönséges lopás, Magyarország megrablása".

Hozzátette, az LMP követeli, hogy ezeket a csapokat zárják el. Schiffer András azt mondta, a kabinet egyetlen egy esetben költhet kommunikációra, ha az információ az állampolgárok jogainak gyakorlásához vagy kötelezettségeik teljesítéséhez elengedhetetlen. Példaként említette az évekkel ezelőtti anyatejprogramot vagy a kormányablakok működésének ismertetését.

Rovatok