Index Vakbarát Hírportál

EBRD: Magyarországnak is fáj az orosz importtilalom

2014. szeptember 8., hétfő 14:39

Több európai országban visszavetheti a gazdasági növekedést a mezőgazdasági termékek behozatalára elrendelt orosz tilalom, közölte hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Oroszország az elmúlt hónapban importtilalmat rendelt el több, az Európai Unióból és az Egyesült Államokból, Kanadából és Norvégiából származó mezőgazdasági termékre és élelmiszerre. Az EBRD szerint az orosz importtilalomnak valószínűleg csak átmeneti hatása lesz, de "érezhető nyomot hagyhat majd a három balti állam, Norvégia, Lengyelország és Magyarország exportján és GDP-növekedésén, mivel ezeknek az országoknak a bruttó hazai termékéhez nagyban hozzájárul az oroszországi élelmiszerexport".

A tilalmat Litvánia szenvedi meg a legnagyobb mértékben, mivel esetében az oroszországi élelmiszerexport a GDP 2,7 százalékát adja - emeli ki az EBRD közleménye. Oroszországban viszont az importtilalom az EBRD számításai szerint 2 százalékponttal emelheti meg a fogyasztói árak júliusban regisztrált 7,5 százalékos emelkedését.

A szankciók összességében negatív hatással lesznek az orosz GDP-re, bár az élelmiszertermelés felfuttatásának köszönhetően átmenetileg meg is növelhetik azt - mutat rá a közlemény.

Rovatok