Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta az EU az új orosz szankciókat

2014. szeptember 8., hétfő 22:23

Az Európai Unió tagállamai hivatalosan is elfogadták az Oroszországgal szembeni újabb büntetőintézkedéseket, amiről még pénteken állapodtak meg, és a következő napokban hatályba is lépnek ezek - közölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A szankciók pontos szövege csak akkor lesz ismert, amikor az Európai Bizottság kihirdeti őket. De azért a lényeg kiszivárgott már:

Az uniós tőkepiachoz való hozzáférést eddig öt, többségi orosz állami tulajdonban lévő bank számára korlátozta az Európai Unió. Ezt most hadiipari és energiacégekkel is megtehetik. Bennfentesek szerint az intézkedések célja, hogy ezek a vállalatok ne tudjanak az uniós piacról finanszírozáshoz jutni, ezért végső soron terhet jelentsenek az orosz központi költségvetés számára.

A kettős felhasználású termékek esetében, amellett, hogy katonai célra nem lehet őket értékesíteni, az új szankciók ezen túlmenően konkrétan nevesítik, hogy mely vállalatok számára nem lehet ilyen termékeket exportálni.

Az energiaipar területén pedig a mélytengeri és sarkköri fúrást lehetővé tévő technológiák mellett a kőolaj-finomítást érintő rendelkezések várhatóak. Újságírói kérdésre az uniós forrás világossá tette: azt, hogy Magyarország orosz állami hitelből orosz technológiával tervezi bővíteni atomerőmű-kapacitását, a szankciók sem mint nukleáris projektet, sem mint pénzügyi műveletet nem érintik.

Rovatok