Index Vakbarát Hírportál

A kamara is exportálna Oroszországba

2014. szeptember 9., kedd 15:05

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatot dolgoz ki a kormány számára az Oroszországba irányuló magyar export megtartásának érdekében

- mondta Parragh László, az MKIK elnöke a kamara magyar-orosz tagozatának keddi ülésén.

Parragh - aki a magyar-orosz tagozat elnöke is - elmondta, hogy a kamara javaslatában az Oroszországba irányuló magyar export technikai megoldására, illetve a piaci tevékenységet segítő támogatásra dolgoz ki alternatívákat.

Arról is beszélt, hogy az oroszországi embargó nemcsak közvetlenül érinti negatívan a magyar vállalkozásokat, hanem áttételesen is, például az orosz piacra irányuló német export jelentős visszaesése a magyar cégekre is hatással van.

Tárgyalni fognak az oroszokkal

Tóth Imre, az MKIK magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke szerint erőteljes gazdaságdiplomácia lépésekre van szükség van a magyar kkv-k orosz piacon való tevékenységének elősegítésére.

Fontosnak nevezte a két ország központi kamarai szervezeteinek együttműködését, és megjegyezte, hogy ennek szellemében az MKIK erősíti a kapcsolatot az orosz szövetségi gazdasági kamarával, rendszeresen folytatnak tárgyalásokat, az év második felében pedig várhatóan Magyarországra látogat a orosz szövetségi kamara mellett működő magyar-orosz üzleti tanács delegációja.

A magyar kamara pedig egyre több üzleti delegációt szervez Oroszországba és a FÁK-államokba, legközelebb Belorussziába utazik magyar üzletember delegáció, hogy feltérképezze, hogyan lehet az ottani cégekkel együttműködni helyi szinten, illetve az orosz piacon.

Tóth Imre elmondta, hogy nem csak a magyar agráriumot sújtja az oroszországi embargó, de a kereskedelmi, ipari vállalatokat, szolgáltatókat is.

Úgy látja, hogy az orosz piacon továbbra is van igény a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákra, így például korszerű hűtőházi, melegházi komplexumokra, zöldség-gyümölcs feldolgozó berendezésekre, a tejfeldolgozás gépesítésére, terménytárolókra, és egyéb mezőgazdasági gépekre, vetőmagra, szaporító anyagra, építőipari kivitelezésre.

A építőipar cégek és a szállítmányozók is rosszul járnak

Az ülésen az építőipari cégek képviselői arról számoltak be, hogy az orosz piacon tervezői szolgáltatást végzők körében szerződéseket mondanak vissza a bizonytalan helyzetre hivatkozva, a kivitelező cégek lassabb ütemben, de továbbra is tudnak dolgozni, bár arra számítanak, hogy a külföldi munkavállalókra hozott oroszországi szigorú szabályozás megnehezíti kinti munkaerő-ellátásukat.

A szállítmányozó és fuvarozó cégek vezetői úgy látják, hogy a háborús konfliktus miatt új útvonalakat kell keresni az oroszországi szállításokra, ezáltal növekszik a szállítási költség, valamint a fuvarozással járó adminisztráció intézése is egyre bonyolultabb. A cégek képviselő arra hívták fel a figyelmet, ha kiszorulnak az orosz piacról, akkor helyükbe az embargóval nem érintett országok vállalkozásai lépnek, és később nagyon nehéz lesz ismét bejutni erre a területre.

Rovatok