Index Vakbarát Hírportál

Indulhat az ALBA-károsultak kártalanítása

2014. szeptember 9., kedd 10:47

Hatályos a jegybank határozata, amellyel visszavonta az ALBA Takarékszövetkezet működési engedélyét. Mindez megnyitja az utat a takarék végelszámolása vagy felszámolása, illetve a betétesek kártalanítása előtt.

A végelszámolás, vagy felszámolás megindultával az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. veszi át, és az OBA által biztosított összeghatáron felüli betétrészeket, illetve a nem biztosított betéteket e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük.

Az ALBA Takarékszövetkezet mintegy 15 ezer betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban csekély volt, nem érte el a 0,5 ezreléket sem.

Rovatok