Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes dolgok derültek ki a Túró Rudiról

2014. szeptember 16., kedd 14:05

Szereti a Túró Rudit? Vagy utálja, de rajong a hasznavehetetlen adatokért? Vagy egyik sem, csak szívesen vágna fel értesüléseivel egy túrórudizó társaságban, de nem tudja, hogy tegye? A pénzcentrum most végre összeszedett néhány tényt, ami kezdetnek jól jöhet.

  1. Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt.
  2. A Túró Rudi hungarikum.
  3. Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.
  4. Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente. Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.
  5. Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.
  6. Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét. (Frissítés: több olvasónk jelezte, az inkább 20 medence lesz, ezzel az adattal tehát bánjon óvatosan!)
  7. Miután a tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják, pasztörizálják, majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót. Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel. A túró ezután a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudak. A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.
  8. A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit. Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.

Rovatok