Index Vakbarát Hírportál

Ennyi almával meg mit csináljak?

2014. szeptember 16., kedd 15:43

A kormány 3,16 milliárd forintot ad az almatermelőknek, hogy kezelje a kialakult helyzetet, közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel. Támogatják az alma-sűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy alma-promóciós kampány elindítását. "Az Európai Unió által biztosított eszközök pillanatnyilag alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére" - vélekednek a tárcánál. 

A minisztérium által "kialakult helyzetnek" nevezett fejlemény, hogy nagyon jó volt az időjárás, és 780-800 ezer tonna rekordtermés volt várható, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. És félnek, hogy a termelőkre rohad egy része. Merthogy a jó időjárás nem állt meg a határon, egész Európában szuper volt a termés, miközben Lengyelországban az orosz embargó miatt körülbelül 500 ezer tonna még a hűtőházakban is maradt.

Magyarországon hiába van 500 ezer tonna feldolgozására alkalmas feldolgozó-kapacitás és elvileg 250 ezer tonnás étkezési alma tárolására alkalmas hűtőkapacitás, félő, hogy nem tudják majd eladni. Egy átlagos évben Magyarországon a termés 70 százalékát adják el ipari almaként és 30 százalékát étkezési almaként. Az idei kedvező termésnél ez az arány vélhetően megváltozik és valamivel több lesz az étkezési minőség, mintegy 250 ezer tonna.

Eddig a magyar termelők 35 ezer tonna termést vontak volna ki a hagyományos értékesítési csatornákból, és 1867 hektáron tervezték, hogy nem takarítják be a termést támogatásért cserébe. Az FM-ben bíznak abban, hogy az Európai Bizottság által kedden Brüsszelben bemutatni tervezett új támogatási intézkedés az eddigieknél megfelelőbb válaszokat fog adni az almatermelők számára.

Rovatok