Index Vakbarát Hírportál

Ma is jönnek a hamisított magyarok

Nem gondoltuk végig jól az egyszerűsített honosítást – Második rész

2014. szeptember 17., szerda 09:18

Sajnos nem attól lesz sikertörténet egy szabályozási húzás, ha rengetegen élnek vele. Az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy aztán szabadon utazhassanak a világban, hozzáférjenek a pénzükhöz, hogy elmeneküljenek a felmerülő otthoni problémák elől. A közvetítésükre pedig nagyon kemény maffia épült. Korrupt hivatalnokok, titkos találkozók, drága autók, dublőrök: így működik az állampolgárság-biznisz – második rész.

Az előző cikkünkben arról írtunk, hogy a hebehurgyán megalkotott kettős állampolgárság, hivatalos nevén az egyszerűsített honosítás hogyan hozta törvényszerűen magával azt, hogy oroszok, ukránok tömegével kaphattak magyar állampolgárságot. Erre kiterjedt maffiahálózatok jöttek létre Ukrajnában, Oroszországban és nálunk is. 

A kettős állampolgársághoz nem kellett más, csak hamisítani egy papírt egy jó régi magyar ősről, utána pedig megvesztegetni valamelyik falusi vagy kisvárosi polgármestert, hogy igazolja, hogy a kérelmező tud magyarul. Egy-egy állampolgárság-bizniszben utazó ukrán banda alatt évente tízezrével mentek át a hamis papirosok, miközben a kérelmezőnként forintban többmilliós profitból ők egyre több ügyintézőt tudtak megvenni és egyre jobban beépültek a magyar államigazgatásba. De itt jött némi csavar történetbe, amitől feljebb szöktek az árak.

A nagy szigorítás

A kormány és az ilyen ügyekben illetékes Alkotmányvédelmi Hivatal láthatta, hogy ez így katasztrofális, ezért kétéves késéssel szigorítottak valamelyest.

A módosítás érdemi része az volt, hogy létrehozták a kormányablakokat és a járási hivatalokat, és 2013. március 1. után csakis ott lehetett állampolgársági kérelmeket beadni. Több ezer helyett már csak nagyjából 300 helyen lehetett leadni az okmányokat és bizonyítani a magyartudást. Ezzel kilőtték a korrupt falusi, kisvárosi polgármestereket, és áttolták a problémát a vidéki, járási hivatalokra.

A simlizés lehetősége tényleg csökkent, tehát az árak egyre szöktek felfelé, bőven 30 ezer euró körüli lett egy magyar állampolgárság megszerzése. Ennyi pénzből ugyanis ebből a szűkebb körből is ugyanúgy lehetett tucatjával találni megvehető hivatalnokokat. Igaz, ők képzettebbek és óvatosabbak: 10 hamis papírból jellemzően csak 2-3-at engedtek át, hogy ne tűnjön fel. Ezeket is ügyesebb papírmunkával intézték, úgyhogy hamis papírokkal a bejutási ráta mostanra lecsökkent 30 százalék körülire. Amelyik hivatalnok ennél mohóbb, az előbb-utóbb lebukik, mint az esküvőjéről elhurcolt szekszárdi hivatalnoknő, aki elég ismertnek számított a szakmában.

Az egyik nagyobb budapesti bevándorlási hivatalban állítólag most is dolgozik olyan ismertebb tisztviselő, akinél drágább, 40 ezer euró a tarifa, de akkor legalább kimondottan jó esélyekkel meg lehet kapni a magyar papírokat. Nem elképzelhetetlen, hogy ez nem mind az övé, hanem ebből más, még óvatosabb kollégák is részesednek. És ez ugye a teljes szolgáltatás díja, csak az üzletfelek tudhatják, hogy ebből mennyit kapnak a megvehető bürokraták.

Persze minden csoportnál igyekeznek eltitkolni, hogy kikkel dolgoznak, csak ritkán találkoznak velük, mondjuk véletlenül a fodrászatban vagy távoli ismerősük lakásán. 

Hasonló összegbe kerül az elmondások alapján egy másik kormánytisztviselőnél ügyesen elintézni a magyar nyugdíjat is. A csalók hamar rájöttek ugyanis, hogy ez egy extra szolgáltatás lehet a magyar állampolgárságra utazóknak. Ahogy könnyű ukrajnai ősöket hamisítani ugyanolyan egyszerű jövedelemigazolást is, és korrekt nyugdíjat lehet kapni a magyar államtól. Persze a nyugdíj már kissé más téma, nem tartozik szorosan az állampolgárság-bizniszhez.

Durva a helyzet

Budapesten egy ideje már a két legdurvább, hol rivalizáló, hol összefogó banda Igor K. és Szása (Sándor) M. csapata. Ők is magyar állampolgárok, bár teljesen ukránok, és egyben veszélyes bűnözők. Már a megjelenésük is elég félelmet keltő, és nem mennek a szomszédba egy kis erőszakért,

embereket veretnek ronggyá, jelzésértékűen felgyújtanak egyet s mást, és fontosabb magyar vagy ukrán hivatalnokokat is eredményesen tudnak zsarolni.

Például ha ön szekszárdi, és látott az elmúlt időszakban három olyan BMW X6-ost leparkolni a járási hivatalnál, amikből egy sereg kopasz özönlött ki ügyet intézni, akkor azok Szásáék voltak, az az ő területük. A lebukott hivatalnoknő esete óta persze főleg egy másik járási hivatalba viszik a papírokat.  

Nem volt okos a barátnő

Szásának mondjuk pont most kellett új X6-ost vennie, mert az előzővel eléggé pórul járt a barátnője, a szintén ukrán, de magyar állampolgár E.

Szásáék ugyanis nem túl megbízható üzleti partnerek, a feljebb tárgyalt, a kérelmezőt átverős állampolgársági bizniszben is vastagon benne vannak. Amikor pedig E. nemrég hazament Ukrajnába, pár hoppon maradt orosz ügyfél felismerte. Rögtön elkapták és 8 napon messze túl gyógyulóan figyelmeztették, hogy kérik vissza a pénzüket. Rommá verték a kocsiját is, és begurították egy erdőbe.

E. viszont volt annyira átgondolatlan, hogy feljelentést tett a kórházból. Az ukrán rendőrség el is kapta a keményfiúkat, akik simán elmondták, hogy miért nehezteltek a nőre. Azóta E. teljesen eltűnt, a kárpátaljai dílerek szerint leginkább azért, mert az ukrán rendőrséget és a titkosszolgálatot is nagyon érdekli, hogy működik az iparág, és hogy kik voltak az ügyfeleik.

De magyar ügyvédi irodák is rárepültek a lehetőségre. Ha valaki elmegy a Budafoki úti, egyébként elég nyomasztó hangulatú bevándorlási hivatalba, és oroszul szerencsétlenkedik egy keveset, vagy csak kimegy cigizni pár türkménnel vagy afgánnal, akkor

hamar leszólíthatja egy segítőkész magyar ügyvéd. Ha pedig belemegy, hogy kétszáz euróért elintézzék a hamis papíros kérelmét, akkor már át is verték.

Ennyiért ugyanis még csak le sem adják a kérelmet, viszont a pénz jól jön azoknak az irodáknak, amelyek be tudnak gyűjteni ilyen balekokból havonta pár százat itthon és külföldön. Az igény pedig minden korábbinál nagyobb, az ukránok rettegnek, hogy besorozzák őket. Egyszerűen ugyanis el kell menekülni onnét, az ukrán katonaság magasról tesz arra is, ha valaki tényleg magyar állampolgárrá lett közben, hiszen el sem ismerik, és visznek mindenkit, akit megtalálnak.

Az oroszok pedig újabban a kiszélesedő háború és a szankciók elől menekülnének, különösen, akik úgy érzik, hogy nagyobbat csattanhat rajtuk az ostor. Forrásaink egyhangúlag állították, hogy a mostani kérelmezők 90 százaléka ilyen, minden korábbinál nagyobb a kereslet a megbízható hamis papírokra és az ügyintézésre.

Ennek az a következménye, hogy olyan magyarok, akik tényleg külföldre szakadtak, viszont sokszor jóval nehezebben kapják meg az állampolgárságot. Rengeteg hivatalnok ismeri a visszaéléseket, és ha valaki nyelvjárásban és nem elég szabatosan beszél magyarul, akkor a csalóktól túlságosan tartók élből visszadobják, hogy tanuljon meg rendesen, tévébemondószerű budapesti akcentusban beszélni. Még nagyobb baj, hogy vannak hivatalnokok, akik úgy csökkentenék a beözönlő oroszokat, hogy mindenkit igyekeznek visszadobni, hátráltatni, ahol lehet.

Ha nem veszel korrupt bürokratát, akkor nehezebb lett

Így dobták vissza nemrég az egyik budapesti bevándorlási hivatalból Árpádot (nem ez igazi neve), aki annyira kárpátaljai magyar, hogy nem is tud ukránul vagy oroszul, a hivatal szerint mondjuk magyarul se. Ez eléggé meglepte, hivatalosan egy nyelvészeti bravúr, hogy egyáltalán tud élőszóban kommunikálni a családjával. Emellé pedig még azt se mondták el neki, hogy kérhet másik interjút, mondjuk a konzulátuson is. Persze, ha visszamegy, akkor fennáll a veszélye, hogy besorozzák.

Kicsit később egy kávézóba menet azon tombolt, hogy drágább, de talán gyorsabb és biztonságosabb lenne, ha a bűnözőkhöz fordulna, azok még örülnek is annak, ha valaki valódi saját papírokkal jön. Közben pont bemondta a rádió, hogy mekkora sikertörténetnek tartja valamelyik miniszterelnökségi kisfőnök, hogy mindjárt kiadják az egymilliomodik állampolgárságot. „Bazmeg, ez teljesen hülye?” – csillogtatta elég dühösen magyartudását a társaságnak,

„mindenki tudja, hogy ennek több mint fele kevésbé magyar, mint Putyin”. 

Remélve, hogy Árpád túlzott, kicsit később megkerestem az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy ezt az egész bevándorlós simlit tényleg mindenki tudja-e? Vagy hogy ők mennyiről tudnak, hogyan ellenőrzik a kiadott állampolgárságokat?

A hivatal nem válaszolt, helyettük a belügy sajtófőosztálya azonban elmondta, nem tudják, hogy mennyi hamis állampolgár lehet, és azt se tudják, hogy hányat utasítottak vissza, mert hamis papírokkal próbálkoztak. Az ellenőrzéses kérdésre sem válaszoltak semmit, inkább azt írták le, hogy a jogszabályok szerint visszavonható az állampolgárság a kézhez vételtől tíz évig. 

Nem csak Ukrajna és az oroszok

Így újulhat meg a focink

Talán a leggyorsabb irány a focink tényleges megújítására, ha lecseréljük a játékosainkat sokkal jobb szerbekre és oroszokra. Állítólag nem egy ígéretes focista lett magyarrá Szerbiában és Ukrajnában. Sajnos eddig az egyetlen híresebbé és magyarrá vált fiatal focista, a szerb utánpótlás válogatott, palermói tartalékban játszó védő, Borisz Grozdics. Nem kizárt, hogy tényleg magyar, de mondjuk a Facebookja alapján, ha a szerbtől eltérő nyelven akar megszólalni, akkor ezt maximum angolul teszi. Egy csinos lányismerősöm kérdezett is tőle valami hétköznapi dolgot magyarul, de nem akart válaszolni. Azért tudni mégis, hogy magyar állampolgár már, mert a palermói szerződésekor kiemelték, hogy uniós útlevele is van, és ez is szerepet játszott a leigazolásakor. Sok sikert a fiatalembernek, és ha nyilvánosságra kerül még harminc ilyen eset, és az MLSZ is ügyes, akkor 4-5 év múlva már nem kell félnünk attól, hogy elkenik a szánkat az északírek.

Szerbiában is hasonló a helyzet. A szerbek mostanában kerültek elő Budapesten is, annyi mindenképp látszott, hogy a Budafoki útra nem egyszer buszokkal hordták Belgrádból az érintetteket, akik egy mukkot se tudtak magyarul.

 
RTV - Napjaink: Honosítási visszaélések Szerbiában
Mindenhol látják

A hírek szerint ők eddig a déli határvidéken űzték az ipart, jellemzően sokkal olcsóbban. Szabadkán arra lettek figyelmesek a fényképészek, hogy egyszerre szerbek tömege utazik hozzájuk igazolványképért. Délen a határon innen és túl is egyre többet cikkeztek arról, hogy hogyan adják el pár száz euróért a magyar állampolgárságot az unióba vágyó szerbeknek. Az iparágszerű visszaélések tényét a már távozott szabadkai főkonzulunk is elismerte, bár szerinte a főkonzulátus ebben nem vett részt.

Romániában arról írtak, hogy hiába uniós tagok ők is, a románok közül rengetegen Angliába, Amerikába vagy Kanadába akarnak utazni, ahová magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra. Többek közt korrupcióval gyanúsított román miniszter vagy megyei román pártvezető is kérte a honosítását.

Magyarosított nevű őst ott ugyanis bárki bármikor talál. Itt szerencsére legalább komoly maffia kevésbé alakulhatott ki a magyar állampolgárságra. Hiszen a papírok jók, a szabályok alapján nem tudjuk megkülönböztetni az igazi magyarokétól, az eskü szövegét pedig itt is betanulja bármelyik román.

Nem ez hiányzott nekik

Tisztán látszik viszont, hogy Szlovákiában, ahol nem járt semmilyen különösebb előnnyel a magyar állampolgárság, bámulatos ívben tettek a Kárpát-medencei bürokratikus összetartozásra. Augusztus végéig 2021 embert honosítottunk onnét, 25-öt visszadobtunk, pedig 458 ezren vallják magukat ettől függetlenül is magyarnak. Kevesebb mint fél százalékuknak ért meg 2-3 délutánt egy anyaországi személyi, szóval ennél még a 13. havi nyugdíj elvétele is népszerűbb ötlet lehetett az érintettek körében.

Az sem igaz, hogy félniük kellett volna a szlovák szabályoktól, mert azt a szlovák állam sem akarta betartatni. Hamar kiderült, hogy csak attól veszik el a szlovák állampolgárságot, aki feljelenti magát, és valójában senkit nem bírságolnak meg, aki nem jelenti, hogy magyar polgár lett. Összesen így nagyjából 40 embert érintett a kétezerből a szlovák állam szigora az évek során.

Itt megnézheti, hogy hányan nem kaptak állampolgárságot nyár végéig az egyes országokból (a Miniszterelnökség adatai alapján). A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságát is megkérdeztük, és kiderült, hogy a teljes államigazgatásnak fogalma sincs arról, melyik kérelmet melyik hivatalban adták be, vagy hogy pontosan mikor.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
 
     
Elutasított kérelmek állampolgárság szerint (fő)
     
afgán 4
algériai 10
amerikai 63
angolai 1
argentin 5
ausztrál 20
azeri 5
bahreini 1
bangladesi 2
belga 2
belorusz 76
bolgár 2
bosnyák 47
brazil 16
brit 1
chilei 1
dél-afrikai 1
dominikai 1
egyiptomi 8
észt 1
ghánai 1
görög 4
grúz 3
hontalan 15
horvát 43
indiai 1
indonéz 3
iraki 2
iráni 1
izraeli 232
jemeni 1
jordán 20
kanadai 37
kazah 32
kínai 1
kolumbiai 3
kongói 1
koreai 1
koszovoi 5
kubai 2
kuvaiti 1
libanoni 2
libiai 2
macedón 6
marokkói 1
mexikói 3
moldáv 1
mongol 2
montenegrói 9
német 16
nigériai 17
olasz 2
orosz 1847
osztrák 7
örmény 1
pakisztáni 1
palesztin 5
paraguayi 1
román 2971
svájci 3
svéd 6
szerb 4682
szír 27
szlovák 25
szomáliai 1
szudáni 7
török 47
tunéziai 3
ukrán 10432
uruguayi 3
új-zélandi 7
üzbég 13
venezuelai 22
vietnami 19
mindösszesen 20867

Itt pedig megnézheti, hogy hányan adtak be sikeresen kérelmet nyár végéig az egyes országokból (a Miniszterelnökség adatai alapján). Előbbiek miatt itt se tudjuk, hogy melyik mikori vagy honnan jöhetett.  

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
 
Beérkezett kérelmek állampolgárság szerint
2011. január 1 - 2014. augusztus 31
        
Állampolgárság honosított visszahonosított
afgán 9   
albán 4   
algériai 41   
amerikai 1446 197
angolai 3   
argentin 107 3
ausztrál 575 104
osztrák 139 57
azeri 9   
bahreini 1   
bangladesi 3   
belga 28 4
belizei 3   
belorusz 128 2
boliviai 3   
bosnyák 179 2
brazil 347 5
bolgár 30 8
chilei 8   
ciprusi 7   
Costa Rica-i 3   
cseh 51 6
csehszlovák 6 1
dán 4   
dél-afrikai 49 6
dominikai 1   
ecuadori 11 1
egyiptomi 55   
észt 26 2
finn 34 20
francia 102 19
filippinó 9   
ghánai 4   
görög 25 2
grúz 6   
guyanai 1   
holland 15 1
hondurasi 3   
hontalan 121 18
horvát 1549 147
indiai 17   
indonéz 3   
iraki 4   
iráni 17 1
ír 7   
tisztázatlan 108 5
izraeli 2144 68
japán 9   
jemeni 13   
jordán 68   
jugoszláv 29 1
kambodzsai 2   
kameruni 1   
kanadai 928 96
kazah 53 3
kínai 12   
kirgiz 2   
kolumbiai 9   
kongói 2   
koreai 4   
koszovói 18   
kubai 12   
kuvaiti 2   
laoszi 2   
lengyel 77 50
lett 8   
libanoni 33   
libiai 11   
liechtensteni    1
litván 5   
macedón 49 3
malgas 1   
marokkói 21   
mauritiusi 1   
mexikói 30 1
moldáv 28 1
mongol 21 1
montenegrói 42 3
brit 47   
német 2   
német 754 621
nepáli 1   
nigeri 1   
nigériai 50   
norvég 9   
olasz 79 11
orosz 2873 69
örmény 8   
pakisztáni 6   
paraguayi 8   
perui 20 1
portugál 6   
román 398326 22019
Sierra Leone-i 2   
spanyol 20   
Srí Lanka-i 1   
svájci 158 41
svéd 316 168
szaudi 1   
szerb 118936 5875
szír 110   
szlovák 2021 186
szlovén 227 37
szomáliai 2   
szovjet 21   
szudáni 15   
tanzániai 5   
thai 3   
török 164 1
tunéziai 31   
ugandai 2   
új-zélandi 25   
ukrán 89150 2125
uruguayi 24 1
üzbég 16   
venezuelei 42 9
vietnami 94   
1954. 09. 28 utáni menekült 1   
palesztin 15   
Cape Verde-beli 1   
Összesen 622531 32003

Cikkünket a Facebookon kommentelheti. 

Rovatok