Index Vakbarát Hírportál

S&P: Marad bóvliban Magyarország

2014. szeptember 19., péntek 19:07

Várhatóan teljesül a GDP-arányos 2,9 százalékos idei magyar államháztartási hiánycél, a magyar gazdaság növekedési potenciálja viszont a későbbiekben alacsonyabb szintre áll be, jósolta a Standard & Poor's, egyben megerősítette a magyar adósosztályzatot.

A nemzetközi hitelminősítő szakértői szerint a magyar gazdaság növekedési lendületének erősödését részben a beruházások és a fogyasztás korábbi nyomott szintjéből eredő bázishatások, részben a nagyvonalú EU-folyósítások, részben olyan kormányzati gazdaságpolitikai intézkedések okozzák, amelyek rövid távon segíthetik, középtávon viszont hátráltathatják a növekedést.

Amint az intézkedések hatásai kifutnak, a Standard & Poor's várakozása szerint a magyar gazdaság potenciális növekedési rátája 1-1,5 százalékra esik vissza. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai döntéshozatal, a terjeszkedő közszféra, a regresszív és túlbonyolított adókörnyezet, a nem nyereséges bankrendszer és a csökkenő népesség visszahúzó erővel hat a magyar gazdaságra, írta az S&P.

Tavasszal Magyarország BB szintű besorolásának korábbi negatív kilátását stabilra emelte az S&P, vagyis az osztályzat leminősítését akkor már levették napirendről, a várt felminősítés azonban ezúttal is elmaradt. A leggyakoribb vízválasztónak tekinthető besorolástól, a „BBB-”, azaz a befektetésre ajánlott tartomány alsó határától még lejjebb található az aktuális hazai minősítés

Rovatok