Index Vakbarát Hírportál

A Posta beszállt az FHB-ba

2014. szeptember 30., kedd 18:45

Tovább mélyül a Magyar Posta – FHB Jelzálogbank szövetsége, 2014. szeptember 29-én a Magyar Posta megvásárolta az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékát, írja a Portfolio. A Magyar Posta egy befektetői szokásoknak megfelelő átvilágítási és értékelési folyamat után 28,5 milliárdot fizet a hitelintézet 49 százalékáért. A tranzakcióval a Posta tulajdonosi szerepet kap a 20 milliárd készpénzes tőkeemeléssel és 4 milliárd saját részvény kivásárlással előzetesen már feltőkésített kereskedelmi bankban, amely az FHB csoport magjának számít.

A Posta és az FHB 2013-ban lépett stratégiai szövetségre. Az együttműködés keretében a postákon megjelentek az FHB termékei, a két cég közösen szerezte meg a Díjbeszedő Csoportot és együtt építették ki a Posta befektetési szolgáltatását. Az FHB Kereskedelmi Bankban történő Posta tulajdonszerzés a stratégiai szövetség egy további lépése lehet, írja a Portfolio.

A tranzakció a stratégiai szövetség elmélyítésén túl egyúttal az FHB Csoport tőkehelyzetét is erősíti. A Jelzálogbank még az adás-vétel előtt, 2014 szeptemberében mintegy 24 milliárd forinttal növelte a Kereskedelmi Bank tőkéjét.

Az FHB és a Magyar Posta már most is ezer szállal kötődik egymáshoz, a jelenlegi tranzakció egy újabb szintre emeli a kapcsolatot. A tavaly kötött stratégiai megállapodás egyik fontos eleme a Díjbeszedő Holding megvásárlása volt, amelynek egyes részei a Magyar Posta önálló tulajdonába kerültek, más részeit (pl. Díjnet) a stratégiai partnerek együtt tulajdonolják. A tranzakció keretében az FHB tulajdonrészt szerzett a Magyar Posta Befektetési Zrt-ben. Az együttműködés további szeleteként az FHB egy kiemelt kamatozású betéti termékekkel megjelent a postákon, amelyet két befektetési alap követett; egy ingatlan és egy pénzpiaci alap, amelyeket az FHB által időközben megvásárolt Diófa Alapkezelő kezel.

Az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával a Magyar Posta valószínűleg az FHB Csoport legerősebb tagjában szerzett részesedést. Az FHB Kereskedelmi Bank mérlegfőösszege 469,1 milliárd forintot tett ki 2014. június 30-án, bruttó hitelállománya az MSZSZ szerint 237,4 milliárd forint volt, ami 7,6 százalékos növekedést jelentett 2013. második negyedévéhez képest. A 2. negyedéves gyorsjelentés szerint a banki betétek állománya több mint 51százalékkal növekedett az előző évhez képest, a bank megközelítőleg 173 ezer darab lakossági, illetve 10 ezer darab vállalati folyószámlát vezetett, amelyekhez 129 ezer lakossági és 6,5 ezer darab vállalati bankkártya tartozott. A bank az első félévben 80 millió forintos veszteséget mutatott köszönhetően annak, hogy 2540 millió forintos céltartalékot számolt el az árfolyamrés semmisége miatt várható kifizetésekre. A bank saját tőkéje 2014. június 30-án 30,3 milliárd forint volt, amit a 3. negyedik negyedévben történt fent említett 24 milliárdos emelés 54 milliárd forintra növelt meg.

Az együttműködés ilyen irányú kiterjesztése mindkét félnek előnyös lehet a Portfolio szerint. A Magyar Posta először szerez részesedést egy olyan pénzügyi szolgáltatóban, amely termékeit a hálózatában értékesíti, az FHB-nak pedig az együttműködés elmélyülése és a tőkehelyzete további erősödése lehet az a két érv, amiért érdemes volt eladni a bank 49 százalékát. A Postának a tulajdonszerzés azért is különösen fontos, mert így hosszú távú megoldást találhat a stratégiai célként kitűzött pénzügyi szolgáltatásokra. Nem fordulhat elő olyan, mint 2013-ban, hogy a partnerek egyoldalúan szerződést bontanak, és a Posta kezdheti újra felépíteni az állományát.

A 49 százalékos részesedésért fizetett 28,5 milliárd forintot többféleképpen lehet árazni. A kormányzati intézkedések negatív hatása nélkül számított P/BV mutató (ár/ könyv szerinti érték) egy kevéssel haladja meg az 1-es szintet (P= 28,5 mrd /49 százalék, BV= 30,3+ 2,5 + 24). A devizahiteles kérdés rendezése után fennmaradó tőkére vetítve az árazás kb. 1,2x P/BV-t mutat. Az árazás a Portfolio szerint teljes mértékben piaci, a kereskedelmi bankban nincsenek régi rossz projekt és vállalati hitelek, a lakossági hitelportfólió kockázata csökkenhet, ráadásul a Jelzálogbank a tranzakció során egyoldalú kötelezettséget vállalt az aktuális kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos esetleges nem várt további negatív hatások rendezésére.

Rovatok