Index Vakbarát Hírportál

Valamikor euróval fizetünk majd

2014. október 1., szerda 07:21 | aznap frissítve

A Magyar Nemzeti Bank azzal számol, hogy az eurózóna nem fog belecsúszni a deflációba. Én úgy gondolom, hogy ezzel külön foglalkozni kell, de megoldhatónak látom ezt a problémát – mondta Balog Ádám az MNB alelnöke kedden az MNB és a Mathias Corvinus Collegium eurózónáról és az euróról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

Balog arról is beszélt, hogy az euró összességében jó projektnek bizonyult, amely még mindig fontos szerepet tölt be a világgazdaságban. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország mikor fog az eurózónához csatlakozni, nem akart konkrét dátumot mondani, de azt mondta, a csatlakozásra folyamatosan készülni kell.

Azzal kapcsolatban, hogy a jegybank a jelenlegi szintű európai gazdasági együttműködés fennmaradására, vagy ennél sokkal mélyebb integrációra számít, Balog azt mondta, még nem számolnak semmivel, de a folyamatok a mélyebb integráció felé hatnak, bár egyelőre még nem látszik ennek az integrációnak a mélysége és a formája.

Martonyi János volt külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az eurózóna országainak közös költségvetésre lenne szüksége, azt mondta, az a kérdés, hogy mekkora költségvetési hátteret lehet a közös pénz mögé tenni. Arról is beszélt, hogy az euró a mai formájában már teljesen más a válság előttitől az intézményi reformok miatt, így az is kérdéses, hogy azokra a tagállamokra, amelyek úgy csatlakoztak, hogy kötelezően vállalták az euró bevezetését, milyen szabályok vonatkoznak.

Martonyi szerint sem kellene az euró bevezetésének céldátumot kitűzni, ugyanakkor azt mondta, a csatlakozásnál a fő kérdés az, hogy a gazdaság valódi teljesítménye és versenyképessége mennyire közelít az EU-átlaghoz. "A magyar gazdaságnak nagy kereskedelmi és fizetési mérleg többlete van, ráadásul fejlett országoknak exportálunk. Nem lehet arról beszélni, hogy a magyar gazdaság ne lenne versenyképes. Az egyensúlyi feltételeknek így a magyar gazdaság már megfelel, és képes lesz arra, hogy csatlakozzon az eurózónához".

Madarász László az MNB felügyelőbizottságának volt tagja arról beszélt, hogy a költségvetés évek óta rendben van, az MNB pénzpolitikájával sincs különösebb probléma, és azzal sincs gond, hogy a Növekedési Hitelprogrammal az MNB nem csak az árstabilitásra koncentrál. Madarász szerint így Magyarország hamar az eurózónában találhatja magát.

Rovatok