Index Vakbarát Hírportál

Most a szlovákok nem kapnak elég gázt

2014. október 1., szerda 16:48

Felére esett ma a Szlovákiába irányuló orosz gázszállítások mennyisége. A helyi állami gázvállalat, az SPP a spot piacon pótolta a mennyiséget, ami által fedezhető volt az ország napi gázigénye - számol be a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu.

A spot piaci beszerzéssel az SPP-nek sikerült kielégítenie a szlovák gázigényeket, és a helyi földgáztárolókat is tovább töltötték. A társaság jelenleg 1,5 milliárd köbméteres tárolói készlettel rendelkezik, és október végéig tervezi folytatni a betárolást. A társaság ugyancsak lépéseket tett annak érdekében, hogy az ország gázrendszerét az alternatív gázbelépési pontokon is el lehessen látni orosz vagy más forrású földgázzal, amennyiben az Ukrajnán keresztüli fő tranzit vonalon korlátozások lennének.

A hírszolgálat egyébként tegnap jelentette, hogy Szlovákián keresztül Ukrajna 705 millió köbméter földgázt vásárolt szeptember 1-je és 28-a között. A lengyeleken keresztül 99,5 millió köbméter földgáz ment keresztül hasonló időszak alatt. Mint ismeretes, Magyarország - nemzetközi visszhangot is kiváltva - szeptember 26-ával leállította az Ukrajnába irányuló reverz gázszállításokat, így szeptemberben összesen 88,5 millió köbméter földgázt kapott hazánkon keresztül Ukrajna.

Rovatok