Index Vakbarát Hírportál

Nem kell félnünk az EU büntetésétől

2014. október 3., péntek 12:01

A Morgan Stanley szerint hiába kerülnénk vissza túlzottdeficit-eljárás alá, a döntésnek nem lenne nagy gyakorlati jelentősége, mert azonnali pénzbüntetéstől nem kell tartania az országnak. Kicsit romlana a hírnevünk, de ennyi.

Ezen a héten az Európai Bizottság azt jelezte, hogy Magyarországgal szemben újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás az államadósság-folyamatok miatt, nem pedig a költségvetési hiányra vonatkozó feltételek miatt. A brüsszeli szakértők azt emelték ki, hogy az adósságállomány nincs határozott csökkenő pályán. De amíg az önkormányzati választásnak nincs vége, addig nem hallhatunk semmilyen részletet az esetleges költségvetési konszolidációról - írják hírlevelükben a Morgan Stanley londoni közgazdászai a Portfolio fordítása szerint.

Kozmetikázunk csak az EU szerint

Az Európai Bizottság szakértői szerint a vártnál kedvezőbb GDP-bővülés, és a nyáron megvalósított kisebb költségvetési kiigazítás a kedvező lépések. Viszont azt is megállapították, hogy "egyik intézkedés sem helyettesíti a valódi költségvetési konszolidációs törekvéseket, amelyek a határozottan csökkenő adósságpályához szükségesek."

Szerintük az ország hírneve szempontjából ugyan nem lenne jó, ha Magyarország visszakerülne az EDP hatálya alá, azonban a további következmények szempontjából ennek az eljárásnak nincs jelentősége.

Magyarország a 2004-es uniós csatlakozása óta az eljárás hatálya alatt állt a deficitkritérium megszegése miatt, azonban csak 2012-ben merült fel az uniós források felfüggesztésének ügye, mivel a procedúra kidolgozásának folyamata is sokáig tartott. Ezért ha az ország vissza is kerül az EDP hatálya alá, akkor sem kell azonnali forrásfelfüggesztéstől tartania következményként - írják az Morgan Stanley elemzői.

Rovatok