Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem szeretik a pincérek a kártyával fizetett borravalót

2014. október 6., hétfő 07:38

Egyre többen fizetnek éttermekben is bankkártyával vagy akár mobiltelefonnal, és ilyenkor sokszor nem egyértelmű, hogy a borravaló összegét is fizethetjük-e ilyen módon, vagy inkább készpénzben illik adni? Tényleg nem kapják meg a pincérek a nekik szánt pluszpénzt, ha kártyával fizetünk? Habár a szervizdíjat már 9 éve vezették be a borravaló kifehérítésének céljával, ez utóbbit még mindig szívesebben adjuk. A magyarok többsége egyszerűen megszokta és elfogadja a borravaló intézményét, írta a Pénzcentrum.

Egy közelmúltban publikált felmérés szerint négyből csak egy ember mondta, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást. A munkavállaló a borravalót csak a munkáltató előzetes hozzájárulásával fogadhatja el, hogy milyen módon kapja meg a pénzt, alapvetően a felek megállapodásától függ, mondta el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a Pénzcentrum kérdésére.

A bankkártyával fizetett borravaló esetében azonban – akármilyen kifizetésben is állapodtak meg – azt csak az előírt közterhekkel csökkentett összegben fizethető ki a munkavállalónak. Ez azt is jelenti, hogy nem váltható automatikusan készpénzre az aznapi borravaló teljes összege. Ilyen esetekben havonta bérként/jövedelemként fizetik ki az alkalmazottnak a borravalót. Így pedig már szja-kötelezettség is terheli az összeget a járulékfizetési kötelezettség mellett, miközben a közvetlenül kapott borravaló egyéb esetben adómentes bevétel.

Előfordul, hogy az éttermi számla rendezésekor azt mondja a pincér, hogy a számla végösszegéhez nem üthetik hozzá külön a borravaló összegét az új, online-pénztárgépek miatt. Az adóhivatal azonban a lap kérdésére elmondta, hogy az új kasszák nem jelentenek korlátozást vagy akadályt a borravaló bizonylatolása terén, és maga a NAV sem tett közzé ilyen irányú felhívást vagy tiltást.

De olyan is előfordult már, hogy az alkalmazott azzal hárította el a borravaló bankkártyás fizetését, hogy „felesleges, úgysem kapják meg azt az összeget”. Pedig az adóhatóság elmondta, hogy bankkártyás fizetés esetén is a felszolgálási díj és a borravaló vitathatatlanul a szolgáltatást nyújtó adóalany bevétele. Egyre több helyen lehet viszont találkozni olyan POS terminálokkal, amelyeken először külön be lehet ütni a borravalónak szánt összeget, ezután pedig külön a számla eredeti végösszegét.

A borravaló bankkártyás fizetése történhet az egyébként fizetendő ellenértékkel együtt és attól külön (utólag) is; a lényeg az, hogy arról szabályos bizonylat (nyugta, számla) készüljön – mondta a NAV.

Nem csak a borravaló fizetése lehet problémás bankkártyával. „Sajnáljuk, de 1500 forint alatt nem tudunk bankkártyát elfogadni” – több vendéglátóhelyen is találkozhatunk ezzel a visszautasítással. Pedig az üzleteknek elméletileg nincs lehetőségük arra, hogy értékhatárhoz kösse a kártyás fizetést. Habár törvényi szabályozás nincs rá, a kártyaelfogadói általános szerződési feltételek nem engedik meg, hogy a bankkártyás fizetést bizonyos értékhatárhoz kötve határozza meg a kereskedő.

Rovatok