Index Vakbarát Hírportál

Most dől el, hogy mire elég Brüsszel ereje

2014. október 6., hétfő 13:16

Az EU arra készül, hogy visszadobja a 2015-ös francia költségvetést: ha ez tényleg így lesz, az az újabb válság elkerülésére létrehozott uniós hatáskörök legnagyobb próbája lehet az utóbbi öt évben – írja a Wall Street Journal.

A francia pénzügyminiszter, Michel Sapin nemrég jelentette be, hogy 2015-re 4,3 százalékos költségvetési hiányra tervezik a büdzsét. Ez jóval nagyobb a válság óta jóval komolyabban vett maastrichti kritériumokban megszabottnál, ráadásul a Brüsszel által javasolt 0,8 százalékhoz képest csak 0,2 százaléknyi kiadáscsökkentést tervez a kormány,

Emiatt komoly konfliktus alakulhat ki Párizs és Brüsszel között, mivel a költségvetést jelenlegi formájában Brüsszel jó eséllyel vissza fogja dobni Párizsnak, ami viszont nem akar a tavasszal bejelentettnél nagyobb megszorításokat.

Egy esetleges konfliktus esetén a franciák könnyen az olaszok oldalán találhatják majd magukat, akik szintén nem akarják tartani a háromszázalékos hiányt. Nekik viszont valószínűleg nagyobb mozgásterük van Brüsszellel szemben, mivel az utóbbi években nem voltak akkora hiányaik, mint a franciáknak.

Brüsszel számára fontos lehet, hogy betartassa a szabályokat, hiszen ellenkező esetben a válság után létrehozott erősebb költségvetési jogosítványai kérdőjeleződhetnének meg. 

Rovatok