Index Vakbarát Hírportál

Százhatvanezer ember kapott fizetést a semmiért Kínában

2014. október 7., kedd 14:37

Több mint 160 ezer kínai álbürokrata fizetését kellett leállítani Kínában. Ezek az emberek felvették a fizetésüket, a legtöbben még szolgálati autót is kaptak az államtól úgy, hogy soha nem dolgoztak semmit az államnak. Még az se biztos, hogy mindegyikük valós személy.

Több mint 160 ezer ember kapott fizetést az államtól úgy, hogy nem is dolgozott – írja a Hszinhua. Egészen pontosan 162 629 ember fizetését függesztették fel a júniusban meghirdetett antikorrupciós hadjárat óta. Ezeknek a fantomdolgozóknak semmi közük nem volt a kormányhoz, illetve az állami cégekhez és felsőoktatási intézményekhez, mégis fizetést kaptak. Van, aki munkahelyváltás után is kapta a fizetését, de olyan is akad, akinek egy hozzátartozója intézte, hogy a neve rajta legyen a fizetési listán. Az is elképzelhető, hogy ezeknek a fantomdolgozóknak csak a töredéke valós személy, és a bankszámlákra utalt pénzt mások vették fel. 

Egy átlag kínai fizetés 5000 jüan körül mozog, ami magyar pénzbe átszámolva 200 000 forint. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki ennyi pénzt kapott. Liu Tienan, a nemzeti fejlesztési és reformbizottság volt feje a fiát egy kantoni autógyártó céghez jelentette be 195 000 dolláros (4,7 millió forintos) fizetéssel úgy, hogy a fiú sosem dolgozott ott. 

A fantomdolgozók a Pekinget körülvevő Höbej tartományban voltak a legtöbben. Ott 55 793 ember kapott fizetést a semmire. Második helyen Szicsuan áll 28 466, majd Hönan 15 022 fővel. 

Hszi Csin-ping hatalomra kerülésekor ígéretet tett arra, hogy felszámolja a a kínai államot behálózó korrupciót. Ezt úgy fogalmazta meg, hogy a „tigrisekkel” és „legyekkel” is leszámol, ami annyit tesz, hogy nemcsak az alacsony rangú bürokratákat, a legyeket érheti el a vég, hanem a magas rangú, politikai és gazdasági személyeket is, azaz a tigriseket.

A Hszinhuában közzétett  közlemény szerint a kormány 114 418 szolgálati autó használati jogát is megvonta, hogy ezzel is elejét vegye azon bírálatoknak, miszerint az állam szórja a közpénzt. Feltételezhető, hogy a fantomdolgozók is kaptak szolgálati autót. 

Rovatok