Index Vakbarát Hírportál

Erősítjük az együttműködést Csuvasfölddel

2014. október 9., csütörtök 08:25

Magyar-orosz agrárminiszteri találkozó volt Moszkvában az Arany Ősz elnevezésű moszkvai mezőgazdasági szakkiállítás keretében szerdán, ahol az uniós agrárminiszterek közül elsőként Fazekas Sándort fogadta szeptember 8-án Nyikolaj Fjodorov orosz tárcavezető azt követően, hogy Oroszország augusztusban korlátozást rendelt el az EU-ból érkező mezőgazdasági termékekre - írja az MTI.

Fazekas elmondta, az orosz mezőgazdasági miniszterrel meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően meg lehet találni azokat a magyar termékeket és szolgáltatásokat, amelyek nem tartoznak az orosz embargó hatálya alá. Azt is elmondta, hogy Nyikolaj Fjodorovval a megbeszélésen a magyar vetőmagok szállításának növelésében, esetleg oroszországi termelésében, vagy termeltetésében láttak lehetőséget. Fjodorov javasolta, hogy az állattenyésztésben, valamint az agrártechnológiában való együttműködésre is összpontosítsanak.

Magyarország erősíteni akarja az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokkal a mezőgazdasági együttműködést. Elsősorban Tatárföldről, Csuvasföldről és Baskíriáról van szó

- mondta a földművelésügyi miniszter. Tervezi, hogy ezekbe a köztársaságokba üzletemberekkel együtt ellátogat. Utalt arra is, hogy az Arany Ősz elnevezésű moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon jelen van a Debreceni Egyetem is, amely ígéretes partnere lehet a hasonló tevékenységű oroszországi intézményeknek és az említett köztársaságoknak is.

Az Arany Ősz kiállításon és a két agrárminiszter tárgyalásán részt vett Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős biztos is. Az MTI-nek elmondta: nem változott az a magyar álláspont, hogy a konfliktusokat tárgyalásokkal kell megoldani.

"Azok a magyar cégek, amelyek itt vannak az Arany Ősz kiállításon - például a Szatmári Konzervgyár, a Pápai Hús, a Gyulahús, a Pick, a Hevesgép, a Woodstock - évek óta piaci szereplők Oroszországban. De azok is itt vannak, amelyek az utóbbi években a keleti nyitás révén kerültek ki és szükségük van arra, hogy ezt a piacot megtartsák" - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Budai Gyula Moszkvából Minszkbe utazott, ahol csütörtökön részt vesz a fehérorosz-magyar gazdasági kormányközi vegyesbizottság plenáris ülésén.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak Oroszország mellett Fehéroroszország is nagyon fontos partnere lehet.

Rovatok