Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb bajban az oroszok

2014. október 10., péntek 09:18

Oroszországból 85,2 milliárd dollár tőke áramlott ki az idei első kilenc hónapban, ami csaknem kétszerese az egy évvel korábbi 44,1 milliárd dollárnak, írja az MTI.

Az orosz jegybank által közölt adatok szerint az idei harmadik negyedévben a tőkekiáramlás csaknem 12 milliárd dollár volt, az első félévben pedig mintegy 73 milliárd dollár.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke október elején azt mondta, hogy idén a tőkekiáramlás nagysága meghaladhatja a 90 milliárd dollárt.

Mindez azért is tűnik nagyon erősnek, mert valójában ennél csak súlyosabb lehet a helyzet. Az Európai Központi Bank szerint ugyanis az oroszok régóta meghamisítják az adataikat. Mario Draghi szerint az ő méréseik szerint a valódi tőkekiáramlás az oroszok által bevallottnak a négyszerese is lehet. 

 

Ez már elég brutális tőkekivonás lenne: 2008 végén, a válság legrosszabb hónapjaiban – amikor teljesen reális forgatókönyvnek tűnt egy orosz államcsőd – is csak 130 milliárdot vittek el. Eközben az ország devizatartaléka is rohamosan apad, de valószínűleg itt is manipulálják a valódi adatokat.

Rovatok