Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a Balaton Bora

2014. október 11., szombat 18:09

Ha bejön a balatoni borászok terve, pár év múlva nemcsak nálunk, de más országok boltjainak polcain is kapható lesz az kék-sárga címkéjű Balaton Bora, amellyel a Balaton körüli termelők árulhatnák borukat sikererrel a világpiacon.

A Balatoni Kör tagjai több más neves balatoni borásszal közösen mutatták be szombaton a Balaton Bora szabályrendszerét, ezzel is jelezve, hogy távlati céljuk egy új régiós borkategória bevezetése egységes címkével és arculattal, jól azonosítható stílussal, megfelelő ár-érték aránnyal, melynek minőségi garanciáját és piaci sikerét leginkább az biztosíthatja, ha gyakorlatilag minden jó nevű balatoni pince részt vesz benne.

A Kör és a helyi borászok célja, hogy a globalizált piacon is versenyképessé tegyék a balatoni bort. A borászok szerint jelenleg az a probléma, hogy a helyi termékek egészen addig árban is a globális tömegtermékekkel kell versenyezniük a fogyasztás döntő hányadát adó láncokban, amíg nem épül ki az árverseny mellett minőségi versenyt biztosító külön termékpálya a helyi termékek számára.

Ez viszont csak akkor lehetséges ha a helyi termék és termelő régiós arculatot tud felmutatni a globális piacon. A borászok szerint ezért meg kell próbálni olyan borrégiókat felépíteni, melyek összemérhetők európai versenytársaikkal és olyan régiós termékkategóriákat megteremtve, melyek egyáltalán értelmezhetővé teszik a magyar borkínálatot a világpiaci versenyben.

A Balaton Bora Olaszrizling lesz, és ahhoz, hogy egy balatoni termelő bora megkapja a minősítést, meg kell felelnie a nemrég létrehozott szabályrendszernek. Az első évjáratra még egy évig várni kell, ezt az évet inkább arra szánja a Balatoni Kör, hogy a piaci szereplők minél jobban megismerhessék a rendszer működését és minél több tóparti borász csatlakozhasson. A terv szerint egy palack a Balaton Borából, 1300-2000 Ft bruttó polci irányáron fog boltokra kerülni.

Rovatok