Index Vakbarát Hírportál

Tízezren kereshetnének akár kétszázezret is

2014. október 15., szerda 12:36 | aznap frissítve

Az infokommunikációs iparág nagyon fejlődik, jóval gyorsabban, mint a magyar gazdaság úgy általában. Emiatt komoly szakemberhiány van. És magas kezdőfizetések.

Hazánkban jelenleg csaknem 10 000 betöltetlen informatikai állás van, a hiány azonban világszinten problémát jelent, derült ki az Informatikai Vállalkozások Szövetségének felméréséből. 

Az IT piac folyamatos, dinamikus fejlődése további több ezer szakembernek tud megélhetést biztosítani a jövőben, ezért is fontos, hogy iparági és kormányzati összefogással felgyorsuljon az informatikusképzés, és az oktatási rendszer képes legyen a piac igényeit kiszolgálni.

A gyors reagálás évi 150-250 milliárd forinttal növelheti a nemzetgazdaság teljesítményét. A frissen végzett informatikusok egyébként szerencsés helyzetben vannak, hiszen az a kétezer fő, aki évről évre befejezi felsőoktatási tanulmányait éppen hogy pótolni tudja a nyugdíjba menő állományt, vagyis könnyedén válogathat a nettó 175 000-200 000 forintos átlagfizetésű állásokból. 

A jól képzett informatikusok iránti folyamatosan növekvő igényt az is alátámasztja, hogy a Qualysoft statisztikái szerint az olyan kurrens területeken, mint amilyen a JAVA fejlesztőké, az elmúlt évben az álláskeresők bérigénye tapasztalattól függően átlagosan 21-27 százalékkal nőtt.

Rovatok