Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebben keresnek állást

2014. október 16., csütörtök 08:42

Szeptember végén 380,2 ezer nyilvántartott álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiban, írja a Portfolio. Ez a szám az előző évek szeptembereit nézve 2006 óta nem volt ilyen alacsony.

Idén augusztushoz képest 5,3 százalékos (21,3 ezer fős), tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 21,5 százalékos (103,8 ezer fős) mérséklődés történt. Ehhez kapcsolódik, hogy a kormányzat célja, hogy minden eddiginél több közmunkást léptessenek be a rendszerbe. Idén átlagosan napi 200 ezer közmunkás a cél, májusban és nyári hónapokban ezt jó eséllyel bőven meg is haladtuk.

A tárgyhónapban 168,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel harminc százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,5 százalékot mutatott.

Rovatok