Index Vakbarát Hírportál

Moszkva egyre többféle húsárura vezet be tilalmat

2014. október 20., hétfő 21:35 | aznap frissítve

A másodlagos marhahústermékek importjának tilalmán túl más állati termékek behozatalát is korlátozza Moszkva az európai uniós tagállamokból Oroszországba - jelentette az RBK orosz üzleti hírügynökség hétfőn.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) tájékoztatása szerint keddtől "ideiglenes korlátozást vezetnek be az Európai Unió tagállamaiból származó, étkezési célokra használatos egyes termékekre", ezek: a sertés-, és szárnyaszsír, valamint az állati húsból és másodlagos termékekből készült, finomra, illetve durvára őrölt liszt. 

A Roszszelhoznadzor azzal indokolta az intézkedést, hogy az Európai Unió tagállamaiból szállított állati termékekben többször kimutatták tiltott és káros anyagok jelenlétét. 

A korlátozás alá eső, de már kedd előtt elindított és vasárnapig az orosz határra érkező uniós szállítmányokat mintavétellel fogják fokozottan ellenőrizni és "a szokásos rendben" döntenek arról, hogy beengedik-e azokat Oroszországba - áll a hatósági tájékoztatásban. 

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre a termékekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet eközben megtiltotta a származási hely megjelölése nélküli zöldség-, és gyümölcsszállítmányok behozatalát Oroszországba Fehéroroszországból. A hatóság arra készül, hogy ugyanilyen rendelkezést hozzon Ukrajnával kapcsolatban is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem kapott hivatalos értesítést a keddtől életbe lépő újabb orosz importtilalomról, válaszolta a minisztérium az MTI kérdésére hétfőn. Az FM azt is közölte: mivel "egyelőre hivatalos értesítés nem érkezett az orosz féltől, így a pontos érintett terméklista sem ismert".

Dimitrij Medvegyev miniszterelnök augusztus elején jelentette be, hogy "Oroszország egyévi időtartamra teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából". A magyar gazdaságnak akkori becslések szerint az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz, írja az MTI.

Rovatok