Index Vakbarát Hírportál

A netadó kinyírja a legkisebb szolgáltatókat

2014. október 28., kedd 14:53 | aznap frissítve

A kisebb netszolgáltatók napjai meg vannak számlálva, ha megszavazzák a miniforradalmat kirobbantó internetadót. A több szempontból is igencsak vitatott ágazati adó az egyik kisméretű netszolgáltató cégnél is kiverte a biztosítékot. Az egyik ilyen szolgáltató képviselője írt a Portfoliónak, alább az ő gondolatait és a beszédes számokat mutatjuk be.

Adóplafon nélkül gyors halál

A lap egy 300 internetes előfizetővel rendelkező cég példáján keresztül mutatja be, milyen hatással lehet az internetadó a kisebb szolgáltatókra. Az olvasó részletes adatokkal szolgált ehhez, az első esetben adóplafon nélkül számolunk:

Adóplafonnal meg lassú halál 

A közfelháborodást és a hétvégi tüntetést látva a kormány hamar részleges visszavonulót fújt, így talán a korlátlan netadónak búcsút is inthetünk. A lakossági ügyfelekre vonatkozó 700 és az üzleti ügyfelekre vonatkozó 5000 forintos plafonnal viszont továbbra is számolhatunk. Ebben az esetben ez lesz a felállás:

A fenitek miatt szinte biztosra vehetjük, hogy az adóterhet minden szolgáltató bizonyos mértékig át fogja hárítani az ügyfelekre.

A példában szereplő cégnél arra számítanak, hogy legfeljebb annyival emelhetnek árat, amennyivel a nagyok, máskülönben még kisebb eltérés miatt is ügyfelek elvesztésével számolhatnak. Így azonban megszaporodnak azok az ügyfelek, akik a magasabb díj mellett már nem akarnak, vagy nem tudnak többé előfizetni a netkapcsolatra. Utóbbiaknál az is reális veszély, hogy az ügyfél késedelembe esik, a szolgáltató pedig futhat a pénze után.

A forgalomalapú számlázás költséges

A díjemelés egyrészt történhet egységesen, minden ügyfél számára azonos mértékben, másrészt az egyébként jelenleg kevéssé jellemző forgalom alapú számlázást is bevezethetnék, hiszen így minden ügyfélnek pontosan annyival drágulhatna az előfizetése, amennyivel a szolgáltatót is terhelik.

Azonban a forgalommérésen alapuló számlázóprogramokat auditálni kell a bevezetésnél és minden frissítésnél. A számlázóprogramot nemzetbiztonsági besorolással és ezen tanúsítvány kibocsátásnak engedélyével rendelkező jogi személy végezheti el, az auditálásnak pedig borsos ára van: az idézett olvasó úgy tudja, egy 2000 előfizetővel (tv, net, telefon) rendelkező szolgáltatónak 3 millió forintért végeznék ezt el, vagyis ez az út is zsákutcának bizonyul.

A levélíró felteszi a kérdést: 

hogy a nagyok (kormányzati indoklásokban szereplő) állítólagos extraprofitja miatt megéri-e kis- és középvállalkozások, családi vállalkozások tucatjait tönkretenni?

Rovatok