Index Vakbarát Hírportál

Putyin ennek biztos nem fog örülni

2014. október 30., csütörtök 12:51

Olyan gazdasági hírek érkeznek Oroszországról, amik valószínűleg sok fejtörést okoznak még Vlagyimir Putyinnak: a rubel ugyanis az év eleje óta csaknem 30 százalékkal gyengült, a jelenlegi 87 dollár körüli hordónkénti nyersolajár pedig több mint 20 százalékkal alacsonyabb a június végi szintnél - írja az MTI.

De miért fontos ez? Azért mert az orosz gazdaság nagyon erősen függ az éppen aktuális olajártól, hiszen egy nagyon erős bányaipari szektoron kívül az ország gazdasága egyébként nem túl versenyképes. Ez a grafikonon is jól látszik, és ennek hatásairól már korábban is írtunk.

 

A nagy londolni elemzőházak ezért arra tippelnek, hogy az olajár esése annyira magával húzza majd az orosz gazdaságot, hogy a korábbi előrejelzésekkel ellentétben már nem csak gyenge GDP-adatot,

hanem egyenesen visszaesést várnak.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új előrejelzésükben 2015-ben az orosz hazai össztermék 0,8 százalékos visszaesésével számolnak. A cég eddigi várakozása az volt, hogy az orosz GDP-érték 2015 egészében 0,9 százalékkal növekszik.

Azért vizsgálták felül az előrejelzést, mert a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái 30 dollárral, 85 dollárra csökkentették a Brent olaj jövő évi hordónkénti átlagárára vonatkozó jóslásukat, elsősorban az amerikai palaolaj-termelés felfutása miatt.

Az indokok között kiemelték azt is, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Más elemzők sem túl optimisták az orosz gazdasággal kapcsolatban: a Bank of America-Merrill Lynch elemzői 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben, míg a Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

Rovatok