Index Vakbarát Hírportál

A családi vállalkozóké lenne a vasárnap

2014. október 31., péntek 15:32 | aznap frissítve

A KDNP megfelelő megoldásnak tartaná a "szabad vasárnapra", ha a hét utolsó napján - néhány kivétellel - csak a családi vállalkozások üzletei lehetnének nyitva. A kisebbik kormánypárt ezt pénteken közölte az MTI-vel, miután frakciójuk az általuk régóta szorgalmazott szabad vasárnap bevezetésének előkészítéseként megbeszélést folytatott a munkavállalói szervezetek részéről Sáling Józseffel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, a Munkástanácsok Országos Szövetségét vezető Palkovics Imrével és Székely Hajnalkával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével.

Megkérdeztük a Tescot is arról, hogy mit szól a nyilvánvalóan ellene bevetendő ötlethez, de csak annyit közölt a cég, hogy a javasolt változtatások részleteinek megismerését követően alakítja ki az álláspontját.

Az apropó, hogy sokadszorra is előkerült az a KDNP-s javaslat, ami az üzletek vasárnapi nyitva tartását szabályozná. A Magyar Nemzet információi szerint jövő héten kerül a kabinet elé a „nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag".

A jövő március 1-jétől tervezett törvénymódosító javaslat szerint a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, a pékáruboltok pedig külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap délig is.

A jelenlegi szabályozás 

A Munka Törvénykönyve rendelkezik a vasárnapi foglalkoztatásról, a nyitva tartást pedig a belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény szabályozza. Ez utóbbi szerint az üzleteknek úgy kell nyitva tartaniuk, hogy az megfeleljen a vásárlási szokásoknak, a kereskedelmi dolgozók élet- és munkakörülményeinek. A vasárnap dolgozó munkavállalót rendes munkabérén felül jelenleg is ötvenszázalékos bérpótlék illeti meg. Ennek feltétele, hogy a munkát három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy a pihenőnapok összevont kiadása alapján, rendes munkaidőben végezze el az érintett. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap kéthetente, illetve kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján legfeljebb havonta összevontan is kiadható.

Miért nem túl bölcs az ötlet? 

A vasárnapi nyitva tartás gyakorlata Európa-szerte meglehetősen eltérő, nem állítható, hogy bármilyen nézőpont egységesülne. Számos országban nincs erre vonatkozó szabályozás, de akad olyan ország is, ahol a bevezetés után nem sokkal visszavonták a rendelkezést.

A szakmát megosztja a kérdés, és bár kétségtelen, hogy szólnak érvek a kezdeményezés mellett, a döntés meghozatalakor érdemes a mérleg mindkét serpenyőjét figyelembe venni. Egyrészt jogos vágy lehet a vasárnapi pihenés, de az intézkedés elbocsátásokat, egyes üzleteknek komoly reklámérték-csökkenést is okozhat. Felmerülhet még a bevásárlóturizmus megindulása is a határ menti településeken.

Egy 2007-es Medián-felmérés szerint a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, és mindössze 37 százalék támogatta. 

Egy esetleges korlátozással a vásárlók döntési szabadságukat veszítenék el, az alkalmazottak pedig azt a pénzt, amit a pihenőnapokon végzett munkáért kapnak. A döntésnek pedig kihatása lehet a munkanélküliségre is a lehetséges elbocsátások miatt. 

Rovatok