Index Vakbarát Hírportál

Sikerült megállítani az árcsökkenést

2014. november 3., hétfő 08:40

Eddig nem okozott jelentős árcsökkenést a magyar agrár- és élelmiszeriparban az Oroszország által az unióval szemben idén augusztusban bevezetett importtilalom, mondta a Magyar Nemzetnek a Földművelésügyi Minisztérium.

Nem változott érdemben az állati termékek termelői ára, a csirke kilónkénti 276 forint körüli termelői ára lényegében alig változott, a pulyka ára is tartja magát az orosz embargó bejelentése előtti szinten. Erőteljesebben csak a liba és kacsa ára esett. A tárca tájékoztatása szerint a sertéságazatban mind az unióban, mind Magyarországon csökkennek az árak. A sertés ára a nyári 513 forintról 441 forintra csökkent.

A magyar almatermelők az orosz embargó által okozott piaci zavarok hatásainak enyhítése érdekében részt vehetnek az Európai Bizottság által bevezetett ideiglenes, rendkívüli válságkezelési intézkedésben. Ennek részeként ingyenes szétosztáshoz, egyéb célú piacról való árukivonáshoz, be nem takarításhoz és úgynevezett zöldszürethez vehető igénybe uniós támogatás. Magyarország ilyen módon 4295 tonna almát számolhat el a bizottságnak.

Közben a Magyar Nemzeti Kereskedőház is elkezdte az almafelvásárlást. A szervezet 26 500 tonna almalevet vesz meg azoktól, akik igazolják, hogy az ipari almát kilónként 20 forintos áron és az étkezési almát kilónként 35 forintos áron vásárolták fel a termelőktől. Így a rekordmennyiségű termés és az orosz importtilalom ellenére az alma ára az idény elején tapasztalt kilónkénti 12 forintnál magasabb szinten stabilizálódott.

Rovatok