Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a jegybanki módszertan a jó adósokra

2014. november 4., kedd 15:46

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történő elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tőke-előtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, írja az MTI.

A jegybank közleménye szerint az alapmódszertant szabályozó rendelet kizárólag a problémamentes szerződések elszámolására terjed ki, amelyek esetében a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben. A rendelet november elején lép hatályba.

A hónap második felében még további három rendeletet alkot az MNB. Az egyik a kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozza, egy másik pedig a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézmények elszámolási módszertanát, valamint az elszámolási fordulónapokat és a pénzügyi teljesítés határidejét fogja szabályozni. MNB rendelet szabályozza majd a fogyasztók tájékoztatását rögzítő előírásokat is.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Magyar Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is.

A pénzügyi intézmények a kedden elfogadott rendelet szerint három módszertan közül választhatnak a fogyasztókkal való elszámolás során, egy intézmény azonban csak egy kiválasztott módszertant alkalmazhat a rendelet hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésekre. Mindhárom módszertan alapját a fogyasztói túlfizetés tőke-előtörlesztésként való elszámolása adja és teljesen azonos eredményre vezet. Az MNB a választási lehetőség megteremtésével lehetővé kívánja tenni, hogy a pénzügyi intézmények belső elszámolási rendszereik sajátosságait figyelembe véve a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb módon végezhessék el az elszámolásokat.

A kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozó jogszabály már csak egyféle módszertant fog tartalmazni és az első rendelet módszertanát egészíti ki.

A fogyasztók tájékoztatását rögzítő rendelet elfogadásáról az MNB tájékoztatni fogja a közvéleményt, ezzel egyidejűleg részletes ismertetést ad a fogyasztók teendőiről és a határidőkről. Mivel a pénzügyi intézmények is csak ezt követően tudnak bővebb tájékoztatást adni, a fogyasztóknak az elszámolással összefüggésben a negyedik MNB rendelet megjelenéséig nincs teendőjük. A három rendelet kialakítása során az MNB szintén folyamatosan egyeztet a piaci szereplők képviselőivel - írja közleményében a jegybank.

Rovatok