Index Vakbarát Hírportál

Óriási bírságot kaptak a koreai autógyártók

2014. november 4., kedd 01:20

A Hyundai és a Kia 360 millió dolláros (88 milliárd forintos) büntetést fizet az amerikai környezetvédelmi ügynökségnek, miután szerintük a két cég meghamisította a kocsijai adatait. A cégek hétfőn egyeztek meg az összegben a hatósággal, írja az MTI.

Ekkora kártérítést még sohasem fizetett autógyártó az Egyesült Államokban a levegőtisztasági törvény megsértése miatt. A Hyundai Motor Corp. és leányvállalata, a Kia Motor Corp. 2011 és 2013 között 1,2 millió autó üzemanyag-takarékossági mutatóival kapcsolatban közölt hamisított adatokat - gallononként (mintegy 3,8 literenként) átlagosan 1 mérfölddel (1,6 kilométerrel) írták át felfelé az adatokat.

Az autógyártók 100 milliót közvetlen polgári bírságként, 210 milliót az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó minősítések elvesztésének eredményeképpen, további 50 milliót pedig a független auditálás költségeire fognak kifizetni.

A két cég tavaly 395 millió dollárnyi (97 milliárd forintnyi) kártérítésbe egyezett bele az átvert autótulajdonosok számára.

Rovatok