Index Vakbarát Hírportál

Csődbe viheti a kormány a közműcégeket

2014. november 10., hétfő 11:54

Nehéz helyzetbe kerültek a közműcégek, alig két hónapjuk maradt arra, hogy auditáltassák a számlázási rendszerüket. Ha év végéig nem sikerül, nagy a baj, nem minősített rendszerből kiadott számla ugyanis már nem lesz érvényes. A kormány úgy alakítgatta a szabályokat, hogy csak egyetlen cég végezheti el a minősítést. Neki kellene most csaknem ezer céggel szerződnie.

Tömeges csődhelyzet és energiaellátási krízis jöhet a Magyar Energiakereskedők Szövetsége szerint (MEKSZ), ha nem lép a kormány. Csaknem ezer közműcégnek kellene ugyanis auditáltatni a számlázási rendszerét év végéig, az auditálással azonban egy októberben kihirdetett törvény szerint mindössze egyetlen céget lehet megbízni. Aki nem tartja be a határidőt, becsukhatja a boltot.

Majdnem volt verseny is

Azt, hogy a számlázási rendszereket tanúsítani kell a távközlési, áram-, gáz-, víziközműcégeknek, még egy tavalyi törvény írta elő. Hogy erre miért van szükség, igazán nem derült ki. A rezsiszámlákban elírások, pontatlanságok persze előfordultak, rendszerszintű hibákról nem lehetett hallani. A bevezetés indokairól, hatásairól érdemi parlamenti vita sem zajlott, egy december 13-án benyújtott zárószavazás előtti módosítóval illesztették a törvénybe.

A vállalatok a törvénynek engedelmeskedve meg is kezdték az egyeztetést a lehetséges auditáló cégekkel, úgy tudjuk, a feladatra több jelentkező is akadt. De még mielőtt a munkát megkezdhették volna, váratlanul újra módosították a törvényt. Németh Szilárd rezsibiztos beadványában új feltételeket szabott a kiválasztható auditáló céggel szemben. 

A módosítás szerint a tanúsítónak:

Az átvilágított beszállítókat tartalmazó jegyzéket még nyáron hiába kértük az Alkotmányvédelmi Hivataltól, válaszukban közölték, nem nyilvános, nem adhatják oda. Találtunk viszont egy céget, amelyik kérdésünkre készségesen elismerte, szerepel a listán, sőt, a módosításban rögzített összes feltételnek megfelel.

Nem először befutók

A cég neve Hunguard, és ők végezhették annak idején a NAV szerverére kötött nyerőgépek rendszereinek auditálását is. Az is egy kacifántos történet volt, akkor Koszorús László, fideszes képviselő adta be a törvényjavaslat zárószavazása előtt a céget helyzetbe hozó módosítást.

Később a Népszabadság is cikkezett a cégről, a számlatanúsítást előíró szabályok átírásáról pedig megkérdezték Németh Szilárdot is. Többek közt arról: mi szükség is van erre az egészre? A képviselő azt mondta, az Energiahivatal javaslatára terjesztette a ház elé a módosítást. Nem sokkal később azonban a hivatal cáfolta a rezsibiztos állítását. Azt mondták, ők ebben a kérdésben egyáltalán nem fogalmaztak meg javaslatot.

Nem tartható a határidő?

Idő közben pedig az is egyértelművé vált, a Hunguard nem az egyik, hanem az egyetlen cég, amelyik megfelel a törvényben rögzített feltételeknek. Legalábbis erre panaszkodik most a Magyar Energiakereskedők Szövetsége. Pontosabban arra, hogy mivel csak egyetlen céggel végeztethető az energiakereskedők számára előírt auditálás, annak határideje betarthatatlan. Hiszen csaknem 1000 szolgáltatónak kellene szerződést kötnie egyetlen céggel december 31-ig.

A határidő után a nem auditált rendszerből kiadott számla érvénytelennek számít, ami viszont szerintük tömeges csődhelyzethez vezetne 2015 első negyedévében, és energiaellátási problémákat is okozhat. Rákérdeztünk a témáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, hogy tervezik-e a határidő kitolását, illetve a Hunguardtól, hogy hogyan halad a cégek minősítése, válasz egyelőre egyiküktől sem érkezett. 

Iparági információink szerint egy auditálás nagyjából 200 millió forintba kerül, ezt a Hunguard kérdésünkre még nem erősítette meg.

A számlázás kérdése egyébként úgy tűnik, jó ideje nagyon fontos a kormánynak, korábban több rendeletben is alakították a rezsiszámlaképet és a számlázási szabályokat. Sőt, több jel mutat arra, hogy a számlázás lenne az egyik olyan tevékenység, amelyet a tavasszal létrejövő állami közműholding szívesen átvenne és egységesítene.

Beszállt, és jött a siker

A Hunguardot négy matematikus alapította a rendszerváltás után, 2011 decemberében új, 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa lett Csík Balázs, erről a HVG is beszámolt Fideszes belharc a nyerőgéptilalom hátterében című cikkében. A Hunguard 2012-es profitja aztán megugrott, 162 millió forint árbevételt ért el, adózott eredménye közel 40 millió forint volt, amelyből a tulajdonosok 30 millió forint osztalékot hagytak jóvá maguknak, illetve a többségi tulajdonos Csík Balázsnak.

Csík nemcsak a Hunguardban tulajdonos, hanem a Céginfo.hu szerint egy sor másik cégben is, 2011-ig tulajdonos volt az International Financial Consulting Zrt.-ben is, ezen keresztül pedig résztulajdonos volt a Hungaroplakáthoz tartozó Es-Wan Invest Kft.-ben is. Ahol a Népszabadság szerint Töröcskei István üzleti körébe tartozó tagokat váltott az ügyvezetői-tulajdonosi poszton. 2011 májusáig a cég ügyvezetője Pintér Erika volt, aki Töröcskei üzlettársa a Sky Internet Média Kft.-ben. A Hunguard korábban határozottan tagadta, hogy bármi közük lenne a törvényjavaslat módosításaihoz.

Rovatok