Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna: Már nem is függünk annyira az orosz gáztól

2014. november 18., kedd 18:14

Ukrajna az orosz gázimportnak már a 60 százalékát kiváltotta és a jövőben évi mintegy 8 milliárd köbméter földgázt vásárolna Norvégiától. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden Kijevben tárgyalt Erna Solberg norvég kormányfővel, és elmondta, hogy Ukrajna az orosz gázimport 60 százalékát már kiváltotta, és az arányt tovább akarja növelni.

Az ukrán miniszterelnök elmondta, keddtől a norvég Statoil olaj- és gázipari cégtől is vásárol földgázt a Naftohaz ukrán gázipari vállalat. Október elején kijevi illetékesek azt mondták, hogy Ukrajna ezer köbméterenként 340 dollárt fizet a napi átlagban 11 millió köbméter norvég földgázért, ami Szlovákián keresztül jut majd el hozzá. Arszenyij Jacenyuk kedden a gázszállítás feltételeit firtató újságírói kérdésekre azt válaszolta: "nem tárjuk fel a részleteket, hogy az oroszok ne aludjanak".

Ukrajna gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter. Ebből húszmilliárd köbmétert maga termel. Az ukrán miniszterelnök kedden azt mondta, hogy Ukrajna a jövőben kész lenne évi akár 8 milliárd köbméter földgázt vásárolni Norvégiától. Ukrajna jelenleg napi 30 millió köbméter földgázt képes befogadni fordított gázútvonalon.

Rovatok