Index Vakbarát Hírportál

Marad minden a régiben a nyugdíjakkal

2014. december 1., hétfő 16:31 | aznap frissítve

A Napi Gazdaság kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium találgatásnak nevezte, hogy a megszűnő nyugdíjpénztárak forrásait egy állami nyugdíjszolgáltatóhoz irányítanák. A lap értesülése szerint a tagok egy másik pénztárhoz vagy akár a piaci alapon működő önkéntes rendszerbe is vihetik a pénzüket azok, akinek bedől a magánnyugdíjpénztára.

A lap eredetileg azt írta, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok a teljes tőkét és a hozamot is vihetik a bedőlő pénztárból.

Később ugyanakkor frissítették a cikket, amelyben azt írják: "Korábbi közlésünkkel ellentétben nem a teljes tőkét és hozamot vihetik át az esetleg bedőlő magánnyugdíjpénztárakból a tagok, hanem csak a hozamot. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása pontosan úgy hangzott, hogy amennyiben a megszűnő pénztár tagja az állami rendszert választja, akkor készpénzben felveheti az esetleges reálhozamát, külön befizetését; vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalhatja."

A Horizont Magánnyugdíjpénztár, a Budapest Magánnyugdíjpénztár és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár közös közleménye szerint a hozamot korábban is átvihették a tagok, tehát semmilyen érdemi változás nem történt a magánnyugdíjak ügyében.

A nyugdíjpénztárak ezért kérik a kormányt, hogy konzultáljon a a piac szereplőivel a szabályozás kialakításáról.

Rovatok