Index Vakbarát Hírportál

A Budapest Bankot is megveszi a kormány

2014. december 4., csütörtök 15:31 | aznap frissítve

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

A kormány képviselői aláírták a tulajdonos GE képviselőivel azt a megállapodást, ami alapján a magyar állam megvásárolja a Budapest Bankot. 

Varga Mihály szerint a gazdasági szuverenitás és cselekvőképesség visszanyerését is jelenti ez a lépés. Ma az előszerződést kötötték csak meg, a technikai részleteket még véglegesíteni kell, sőt, még az értékelés véglegesítése sem történt meg, a pontos árhoz az átvilágítási jelentést le kell zárni, ez még néhány hét lesz. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le. A pénzt az MFB adja a Corvinus Zrt.-n keresztül.

A Budapest Banknál a vállalati hitelek összege 265 milliárd forint, a lakossági hitelek összege 285 milliárd forint. Varga szerint a bank erős a kkv-ügyfeleknél és a lakossági szférában is. "Amikor a kormány a BB megvásárlása mellett döntött, akkor mérlegelte a nemrég megvásárolt MKB-val történő szinergiák lehetőségét is. Az, hogy az összevonás megtörténik-e, csak később dől el."  

Az MKB és a nyolcadik legnagyobb mérlegfőösszegű BB-t összevonva az OTP után a második legnagyobb magyar bank jönne létre (a mérlegfőösszeg alapján).

Varga hangsúlyozta, hogy nem cél a bank hosszú távon történő állami tulajdonban tartása, a cél tehát az eladás, ez 1-2 év után történhet meg. 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a bevásárlás erősebb finanszírozást és jobb szolgáltatást jelent idehaza, ezzel a kormány a versenyt is akarja ösztönözni a bankszektorban. Szerinte a keletkező profit magyar gazdaságban tartása előny lesz. 

Varga szerint a gazdasági növekedést fékezte az elmúlt években a banki hitelezés hiánya, a kormánynak azért értékes ez a lépés, mert azt szeretné, hogy a bankok hitelezni kezdjék a magyar gazdaságot.

Felidézte: a cél az volt, hogy a magyar bankrendszer többsége hazai tulajdonban legyen, mert a külföldi bankok a külföldi anyabankok elvárásainak kell megfeleljenek. Az utóbbi két állami bevásárlással a célt a kormány elérte. Varga azt is mondta, hogy nem tud több eladó pénzintézetről. 

Rovatok