Index Vakbarát Hírportál

Az EKB nagy lépésre készül

2014. december 5., péntek 08:11

Következő, januári ülésén széles körű eszközvásárlási programot (quantitative easing programot) hirdethet meg az Európai Központi Bank - szivárgott ki csütörtök este az információ. Mindez Mario Draghi EKB-elnök délutáni sajtótájékoztatója után érkezett.

Több név nélkül nyilatkozó euróövezeti jegybanki illetékes is azt mondta, hogy a javaslat értelmében az eszközvásárlás több fajta állampapírra is kiterjedne, azonban részvényekre nem vonatkozna. Döntés a program elindításáról még nem született, és összetételét is befolyásolhatják még a beérkező makrogazdasági adatok. Az Európai Központi Bank következő kamatdöntő ülése január 22-én lesz.

A nemzetközi hírügynökségi beszámolók emlékeztetnek arra, hogy az EKB elnöke azt nyilatkozta, hogy a jegybank stábja technikai előkészületeket hajtott végre az újabb intézkedések bevetése érdekében, ezek egyes források szerint QE javaslatok lehetnek.

Mario Draghi EKB-elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta: jövő év elején megvizsgálják majd az eddigi intézkedéseik hatását, addig nem mennek tovább.

A jegybankelnök azonban beszélt az esetleges állampapírvásárlásokról is. Meg vagyunk győződve róla, hogy a QE eszközvásárlási programunkba belefér akár az államkötvények vásárlása is. Egészen konkrétan az volna illegális, ha nem tennénk meg mindent a mandátumunkért - zárta igen határozottan és erősen utolsó mondatával Mario Draghi a sajtótájékoztatót.

Rovatok