Index Vakbarát Hírportál

Fitch: Kivonulhatnak az osztrák bankok Magyarországról

2014. december 9., kedd 23:50 | kilenc éve frissítve

A Fitch szerint mivel hosszú távon is bizonytalan, hogy mennyire nőnek a magyarországi osztrák bankok eredményei, megnőtt a valószínűsége annak, hogy ezek a bankok távoznak Magyarországról, írta a portfolio.hu.

A hitelminősítő szerint nincs jele komolyabb fordulatnak az osztrák bankok közép- és kelet-európai piaci helyzetében, indokolt az osztrák bankrendszer negatív kilátásának fenntartása. A legnagyobb osztrák bankok közül az UniCredit Bank Austriának és különösen a Raiffeisen Bank Internationalnek (RBI) jelentős kitettségei vannak Oroszországban és Ukrajnában, ez a két bank elég sebezhető.

Az Unicredit marad

A csoport helyi bankja egyike azon nagyon kevés bankoknak Magyarországon, amelyek 2014 harmadik negyedév végéig nyereségesen működtek. Ez az egyik oka annak, hogy az UniCredit nem tervezi kivonulását Magyarországról, másrészt gazdasági növekedésre számítunk 2014-ben, illetve az azt követő években. Természetesen nagy figyelemmel követjük az üzleti környezet alakulását, hogy ahhoz alkalmazzuk üzleti modellünket és biztosítsuk az eredményes működést - közölte a bank. 

És bár igaz, hogy az a fejlemény, hogy Magyarországon a piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket, rövid távon javítja az kb. 3,4 milliárdos devizaalapú hitelállománnyal rendelkező osztrák bankok kilátásait, hosszabb távon semmi jó nem várható. A magyar bankpiacon a kormányzati intézkedésekből eredő költségterhek meghaladják a többi európai piacra jellemző szintet, és valószínűtlen, hogy ez a teher 2015-ben enyhülne.

A hitelminősítő adatai szerint a magyarországi bankokra kirótt különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték 2014 első kilenc hónapjában az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen működési szintű eredményének 43, 61, illetve 29 százalékát tette ki. Mindemellett a három osztrák bank összesen 740 millió euró tartalékot képzett a devizahiteleseknek járó visszatérítések fedezetére.

Rovatok