Index Vakbarát Hírportál

Lázárig menekültek a kisbetétesek

2014. december 10., szerda 10:38 | aznap frissítve

Boldog István, a tiszazugi térség fideszes országgyűlési képviselője levélben fordult segítségért Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt bajba jutott betétesek minél hamarabb megkaphassák a pénzintézetben tartott pénzüket.

Választókörzetem több mint tízezer lakosának számláját zárolták, az éppen oda érkező nyugdíjukat, fizetésüket, segélyüket nem tudják kivenni. A döntés következtében családok ezrei maradnak egy fillér nélkül kilátástalan helyzetben

- írja az MTI-hez is eljuttatott levélben Boldog István.

Úgy gondolom a nemzeti ügyek kormányának, mint ahogyan tette az elmúlt négy esztendőben, most is együtt kell érezzen és segítséget kell nyújtania a bajba jutott állampolgároknak

- fogalmazott Boldog, aki szerint a helyzet talán Tiszatenyő községben a legsúlyosabb, ahol az önkormányzat számláit is zárolták.

Mi történt? 

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt héten pénteken vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet.

Az akkori közlemény szerint a takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja.

Tóth István, az OBA szóvivője szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az OBA azt követően tud lépni, miután az MNB dönt a takarékszövetkezet végelszámolásáról, vagy bírósági döntés születik a hitelintézet felszámolásáról.

A jegybanki közlemény szerint a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

Rovatok