Index Vakbarát Hírportál

Átverte az ügyfeleit a Strategon

2014. december 15., hétfő 12:23

Az MNB felügyeleti része húszmillió forintra büntette a Strategon Értékpapír Zrt-re. Emellett még 14 millió forintos büntetést P. Józsefre, a társaság korábbi minősített befolyással rendelkező tulajdonosára, és vezérigazgatójára, a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. A hiányosságokról a cég akori vezetése tudott.

Az értékpapír- és ügyfélszámla-vezetésnél például a Strategon a tranzakciókat sokszor az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtotta végre. Ilyenkor számos esetben szükségképpen más ügyfelek pénze jelentette a pótlólagos fedezetet.

Számos tranzakciót nem folyamatosan, hanem csak utólag rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon nyilvántartásai sem voltak rendben.

A cég elvileg elsősorban magánszemélyek vagyonából működhetett.

Átverték az ügyfeleket az egyedi kezeléssel a régi vezetés

Az MNB felrótta nekik még, hogy a cég bár befektetési politikájában vállalta, hogy szigorú kockázatkezelési technikát alkalmaz – nem alakított ki olyan kockázatvállalási és kockázatkezelési döntéshozatali rendet, illetve kontrollpontokat, amelyek alkalmasak lettek volna a nagyon magas kockázatot hordozó és időnként súlyos veszteséggel járó befektetési ügyletkötések kiszűrésére. Ennek eredményeként a kezelt portfóliók szélsőséges kockázati szinteket értek el.

A portfóliókezelési tevékenység kapcsán részletesen vizsgált befektetési politikák közül valamennyi dokumentum a felkínált terméket, mint modellportfóliót tüntette fel, azok nem tartalmaztak utalást az egyedi kezelésre, illetve az ezzel járó speciális kockázatokra. Ezzel szemben – alapvetően az egyedi befektetési döntések nyomán – jelentős különbségek jelentkeztek az azonos befektetési politikához tartozó ügyfelek hozamai között. Ez – a Strategon nem szerződésszerű eljárása mellett – súlyosan sértette az egyenlő elbánás követelményét.

Cikkünk megjelenése után a Strategon az alábbiakkal tartotta még hozzátenni az egyébként elismert büntetéshez:

Az MNB a Strategon Zrt. előző részvényesei és vezetése alatt történtek miatt alkalmazott szankciót a Strategon Zrt.-vel és annak volt tulajdonosával, vezetőivel szemben. Az MNB által vizsgált időszak után a Strategon Zrt. részvényesei és teljes vezetése kicserélődött. Az új tulajdonosok és az új menedzsment elkötelezett a korábbi problémák orvoslása és a szabályszerű működés iránt, ahogy azt az MNB határozata és sajtóközleménye is tartalmazza: „A jegybank enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a társaság új vezetése több feltárt hiányosságot már a jegybanki vizsgálatot megelőzően vagy annak során kijavított. (forrás: http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/sajtokozlemenyek_20141215.html). Társaságunk jogszerűen, ügyfeleink megelégedésére, ügyfeleink érdekei messzemenő figyelembe vételével működik tovább. Strategon Zrt."

Rovatok