Index Vakbarát Hírportál

Nőnek a kereskedők adóterhei

2014. december 15., hétfő 08:25

Jövőre másképp kell kiszámolni a társasági adó (Tao) alapját, ami tovább növeli a kereskedők adóterheit, írta az adó.hu.

Jelenleg kétféle módon lehet társasági adót fizetni. Lehet az általános szabályok alapján, ilyenkor az adóalapot az adózás előtti eredmény és az úgynevezett korrekciós tételek eredője jelenti. És lehet adózni az úgynevezett  jövedelem-(nyereség-)minimum szerint, ez a módszer főleg a veszteséges cégeket érinti.

2007 óta ugyanis ha az adózás előtti eredmény vagy a tao alapja közüli a nagyobb érték nem éri el az adott minimumot, a cég választhat, hogy a jövedelem-(nyereség-)minimumot tekinti a társasági adó alapjának, vagy az általános szabályok szerint számított adóalapot tekinti az adó alapjának. Utóbbi esetben veszteséges működés esetén nem adózik, így ez jobban adná, magát. Csakhogy aki ezt választja, arra rászáll az adóhivatal. Így sokan inkább a minimum után adóznak, még ha veszteségesek is, és ezzel megúsznák a fizetést.

A minimum a korrigált összes bevétel 2 százaléka. A jelenleg hatályos törvény szerint az összes bevételt többek között csökkenti:

Ez a szabályozás előnyös volt a kereskedelemben érdekelt társaságoknak. 2015-től azonban a helyzet megváltozik: a bevételt nem lehet csökkenteni sem az eladott áruk beszerzési értékével, sem a közvetített szolgáltatások értékével.

Ha tehát pl. a gyártó 100 Ft-ért értékesítette az előállított terméket a kereskedőnek, aki azt 120 Ft-ért adta tovább, akkor eleddig a 100 Ft 2 százaléka egyszer számítódott bele a jövedelem,-(nyereség-)minimumba, még pedig a gyártónál. A kereskedő csak a saját értéke, a 120 Ft és a 100 Ft különbözetének 2 százalékában állapította meg a jövedelem minimumot. A tervezet szerint a jövőben a 100 Ft, már kétszer is beleszámítódik a korrigált összes bevételbe, két helyen is az adó alapját fogja képezni: a gyártónál és a kereskedőnél is.

A fizetendő adóban bekövetkező ugrásszerű növekedés hatására valószínűsíthető, hogy az eddig a jövedelem-(nyereség-)minimum után adózó kereskedők vállalják az esetleges adóellenőrzés kockázatát, így nem a jövedelem-(nyereség-)minimum, hanem az ennél alacsonyabb összegű általános szabályok szerinti adóalap után fognak adózni, veszteséges működés esetén pedig egyáltalán nem fizetnek társasági adót.

Rovatok