Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlás: durva ötlettel állt elő a német közgazdász

2014. december 29., hétfő 16:05

Az alacsonyan képzett munkavállalók magas részaránya miatt Németországnak ráfizetés a bevándorlás, állítja Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lapban megjelent cikkében, amelyet az MTI idéz.

Németország, mint jóléti állam valóságos mágnesként vonzza az alacsonyan képzett bevándorlókat, fejti ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke. Szerinte miközben az Egyesült Államok után Németország a második legnagyobb bevándorlási célország, a bevándorlók iskolai végzettségét tekintve az utolsó helyek egyikét foglalja el a rangsorban. "A bevándorlás, ahogy az most történik, úgy rossz ahogy van" - írta.

Az ifo intézet számításai szerint a költségvetés nettó mérlege minden bevándorló után évente 1800 euró veszteség. A közgazdászprofesszor szerint az lenne a helyes megoldás, ha az Európai Unión belül az áttelepülők hazájuk szociális ellátását vehetnék csak igénybe és nem a célországét.

A nem uniós tagországokból érkező bevándorlók kiválasztása és adóztatása pedig egy, a képzettség, az életkor, az egészségi állapot, a nyelvismeret és a vagyoni helyzet figyelembe vételével felépített pontrendszer alapján történne.

A professzor ugyanakkor egy korábbi cikkében hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer összeomlásának elkerülése és az elöregedés megakadályozása érdekében Németországnak nagyon is szüksége van a bevándorlókra, mégpedig elsősorban magasan képzett munkavállalókra.

Rovatok