Index Vakbarát Hírportál

Újra szállítunk gázt Ukrajnának

2014. december 30., kedd 10:42

A Földgázszállító Zrt. 2015. január 1-i gáznaptól ismételten biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon - közölte a cég a honlapján hétfőn.

Az FGSZ szeptember 25-én közölte, hogy határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orosz és ukrán hírportálok azonban akkori beszámolóikban rendre megemlítették, hogy a döntés előtt pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

A 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter - napi szinten 16,8 millió köbméter - mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította az FGSZ - olvasható a cég közleményében.

Rovatok