Index Vakbarát Hírportál

Segítünk kiigazodni az útdíjkáoszban!

2015. január 5., hétfő 07:36

Két napot sem hagyott a kormány arra december végén, hogy a magyar autósok megbarátkozzanak olyan új fogalmakkal, mint megyei matrica, fizetős M0-s, fizetős határátkelő vagy fizetős reptéri út. Január 1-jétől elindult az új útdíjrendszer, és bár az autósok szigorú büntetése csak februárban kezdődik, így is már most fizetniük kell a figyelmetlen vezetőknek. Összeszedtük, mire figyeljenek nagyon, ha autóba szállnak az év első munkanapján, majd az év hátralevő részében.

Január 1-jétől igazi kihívás, hogyan lehet Magyarországon a legolcsóbban autózni, hogyan lehet a legkevesebb pénzből, a legkevesebb megyét érintve A-ból B pontba eljutni. Ugyanis a kormány bevezette az útdíjat, ami azt jelenti, hogy az autópályák mellett immár számos gyorsforgalmi úton is pénzbe kerül az autózás. 

A kormány nagyon rövid időt hagyott a felkészülésre. Két nap sem volt áttekinteni azt, hogy melyek lesznek a fizetős szakaszok, merre kell haladnia egy autósnak, ha el akarja kerülni a megyei matricák vásárlását.

Márpedig a kormány által kiadott térképek (itt találja az összeset) értelmezéséhez nagyon is kell idő, ugyanis a szabályokat úgy sikerült megalkotni, hogy az M0-son például olykor kilométerenként változik, hogy most fizetős vagy nem fizetős szakaszon járunk. Emiatt

az autósok akár akkor is kézhez kaphatják a majdnem 15 ezres büntetést akkor, ha eszük ágában sem volt megszegni az útdíjszabályokat.

Kinek mennyit kell fizetnie?

Nézzük, mit tudunk biztosan az új rendszerről.

Az eddig megszokott 10 napos, havi és éves országos autópálya-matricák megmaradnak, a megyei matricákat ezek mellett vezetik be. Az eddig ismert országos matricák is érvényesek az összes most díjkötelessé váló autóútra.

Az eddigiek mellé jönnek tehát a megyei matricák, amelyekből azonban csak éves matrica létezik (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat), és csak az adott megyében található utakra vonatkozik.

Az éves megyei matricák árát a következőképpen állapította meg a kormány:

Ezek a megyei matricák január 1-jétől a következő év január 31-ig érvényesek.

Tehát ha most megveszünk egy megyei matricát 2016 elején még használhatjuk, ám ha az idén novemberben veszünk éves matricát, az is csak 2016. január 31-ig használható.

A nagy kérdés persze, hol és hogyan vehetünk matricát. Habár az elmúlt napokban főleg pihentek az emberek, és csak most van az első munkanap, így is nagy fennakadások voltak több benzinkútnál a matricavásárlás miatt.

Emellett több tucat olvasónk panaszkodott arra, hogy nem vagy nehezen működik az online rendszer, ahol elvileg pár kattintással meg lehet vásárolni a matricákat. Így aztán a vignetták beszerzéséhez csak sok szerencsét kívánhatunk, az biztos, a legegyszerűbb megoldás, az SMS-sel vásárlás csak február 1-jétől működik majd. (De figyelem, az eddig is használt országos matricákat lehet SMS-ben venni továbbra is!)

Fizetős szakaszra tévedtem, jaj, mi lesz?

Mivel elég kevés idő volt feldolgozni is a tényt az újfajta útdíjról, pláne megismerni a fizetős szakaszokat, előfordulhat, hogy megyei matrica nélkül ráhajt egy immár díjköteles szakaszra. Bár a kormányzati kommunikáció egy hónapos türelmi időről beszél, 

aki január végéig matrica nélkül használja a most már fizetős szakaszokat, az a büntetés több mint 14 ezer forintos tételét megússza ugyan, de egy 1470 forintos eljárási díjat be kell fizetnie.

A következő történik ebben az esetben.

Vagyis az úton már most sincs ingyen ebéd, aki fizetős szakaszon járt, fizetnie kell. Legalább 1470 forintot plusz a matricát, úgy kalkuláljon.

Jöjjön a neheze: hol kell fizetni?

Tényleg a legnehezebb kitalálni és összefoglalni, hogy akkor most milyen logika mentén tettek fizetősség útszakaszokat. Így most inkább azt szedtük össze, hogy mire érdemes tényleg nagyon odafigyelni, ha el akarják kerülni a büntetést, sorban állást, ügyintézést. Tehát:

Önnek mi a tapasztalata az új útdíjakról? Elégedett vele? Annyira nem? Katasztrófa? Írja meg nekünk azugyelet@mail.index.hu címre, és nyugodtan csatoljon hozzá képet is, ha van!

Rovatok