Index Vakbarát Hírportál

270 embert küldenek el a Vértesi Erőműtől

2015. január 6., kedd 09:44

Hétfőn 270 dolgozó kapta meg a felmondásról szóló határozatot a Vértesi Erőmű Zrt.-nél. Az érintettek már egy hónappal ezelőtt tudták, hogy év elején kezükbe kapják a papírt. Az elbocsátottak legalább fele oroszlányi, írta a kemma.hu.

Márkushegy gyűjtőhellyé vált az utóbbi évtizedekben. Sokan jöttek a sorra bezáró bányákból, hogy itt teljesítsék a bányásznyugdíjhoz szükséges 5000 műszakot. A most elbocsátandók számára az Országos Foglalkoztatási Alapítvány már megkezdte a tájékoztatást, nekik átképzést javasolnak: az elvégzett tesztek szerint pályázhatnak bolti eladónak, biztonsági őrnek.

Az utolsó mélyművelésű szénbánya és az erőmű jó ideje állami lélegeztetőgépen volt, egy ideje már csak szociális szempontok miatt tartották életben, kormányok óta nem merték bezárni annak ellenére, hogy gazdaságilag nem tudott megállni a saját lábán.

Az életünk ráment a szénbányászatra

A bánya a Vértes-hegység nyugati felében, Oroszlány, Pusztavám és Bokod között található, 1976-ban nyitotta meg kapuit és 1981. április 1-jén kezdett termelni. Területe 43 négyzetkilométer, az üzem 400-500 méteres mélységben eocénkorú barnaszén kitermelését végzi, ezzel az oroszlányi erőmű alapanyag-ellátását biztosítja. Napjainkig több mint 130 millió tonna szenet termeltek a szénmedencében. A bányában tegnap még 580-an dolgoztak. A földalatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz majd részt.

Rovatok