Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy: Nem jó hír az olajárak esése

2015. január 6., kedd 16:12

Nem olyan nagyon jó az olajárak meredek esése Matolcsy György szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI-nek adott interjút, amelyben többek közt arról beszélt, hogy nem tartja sikeresnek az Európai Unió válságkezelését, nagy a defláció veszélye. Szerinte a jegybank 2013-as fordulatával megakadályozta a hitelezés összeomlását, az MNB-alapítványok célja pedig az unortodoxia terjesztése.

Csak első hallásra jó

Szerinte bár az olajár és a szénhidrogén-termékek áresése „első hallásra jó hír, valójában nem feltétlenül az”. Egyes elemzések szerint a világ feltörekvő országai közül Dél-Afrika után Magyarország profitálhat a legtöbbet az alacsony olajárakból, ezek ugyanakkor deflációt hozhatnak az EU számos országában, talán az egész EU-ban. Erre szerinte sem az EU, sem az Európai Központi Bank nincs felkészülve. Magyarországon szerinte az alacsony olajárak miatt az éves infláció 0-1 százalék között lehet.

A jegybankelnök úgy látja, hogy Magyarország az Európai Unió (EU) egyik összeomlás előtt álló tagállamából az egyik legígéretesebb országává vált. „Mindenki elismeri, hogy jó úton járunk” – vélekedett. Matolcsy György szerint ezzel együtt Magyarország sebezhető, részben a magas államadósság, részben amiatt, hogy maga az Európai Unió is sebezhető maradt, nem sikerült az unió 2008 utáni válságkezelése, szemben az Egyesült Államok válságkezelésének sikerével. Magyarország kockázatait növeli az orosz–ukrán konfliktus.

Terjesztik az unortodoxiát

„Ma már az MNB-ről mindenki úgy vélekedik, hogy a kormánnyal együttműködve, a kormány gazdaságpolitikáját támogatva működik, az MNB megelőzte a hazai hitelezés összeomlását, mindenben kiszámítható, hiteles partnere a globális jelentőségű jegybankoknak, és az uniós központi bankoknak egyaránt” – mondta.

Matolcsy György szerint az MNB a monetáris fordulatot a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósította meg. A jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy ezek az újfajta, unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban.

Rovatok