Index Vakbarát Hírportál

Piramisjáték miatt büntette a GVH a CIG Pannóniát

2015. január 6., kedd 13:06

Piramiselvre épülő rendszert működtett és megtévesztő tájékoztatásokkal próbált munkatársakat szerezni a CIG Pannónia Életbiztosító, valamint a biztosító ügynökeként dolgozó Reál-Team Network Kft., így megbüntette őket a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 22 640 000 forintra.

A CIG-nél a piramisjátékokból ismert klasszikus séma működött: új személyeket léptettek a rendszerbe, a belépőknek pedig pénzt kellett fizetniük, amelyet részben a már belépett tagok között osztottak szét, a bevételek többsége így nem tényleges gazdasági tevékenységből származott. 

Annak ellenére, hogy a rendszert a Reál-Team működtette, a GVH a CIG Pannónia felelősségét is bizonyítottnak látta, ők ugyanis tudtak a rendszer működéséről, sőt, közreműködtek a gyakorlat kidolgozásában, a működésből pedig a biztosítási díjakon keresztül bevételük is volt.

A sok esetben nehéz helyzetben lévő vagy munkanélküli érdeklődők a Reál-Team ígéretei miatt kötöttek unit-linked, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződést. Azoknak, akik munkát szerettek volna, „szakmai esteken”, képzéseken kellett részt venniük, ahol azt mondták nekik, hogy a jutalékból majd fedezni tudják az életbiztosítás díját, ez azonban nem volt igaz.

A GVH megállapította hogy a CIG Pannónia többször ellenőrizte a Reál-Team tevékenységét, és azt vezető beosztású tisztségviselők is aggályosnak tartották, mégis hagyták tovább működni. A Reál-Team 2013-ban árbevételt nem ért el, így vele szemben a GVH-nak nem volt jogszabályi lehetősége bírságot kiszabni.

Rovatok