Index Vakbarát Hírportál

Eladják a külföldiek a magyar részvényeiket

2015. január 13., kedd 08:58

Eladják a külföldiek a magyar részvényeiket, amit szinte teljes egészében a magyar vállalati szektor szív fel – írja a Napi Gazdaság.

3908 milliárd forint volt a magyar részvénypiac kapitalizációja tavaly novemberben az MNB adatai alapján. Bár jelentősen csökkent a külföldiek tulajdonlási aránya, 2360 milliárdnyi részesedéssel még mindig ők dominálják a magyar piacot. Arra viszont 2011 nyara óta nem volt példa, hogy ennyi részvényt adjanak el: a legutóbbi adatfelvétel óta ugyanis143,6 milliárd forintnyi részvénytől váltak meg. Nagyjából ugyanekkora összegben - kb.137,5 milliárd forintért - vásároltak magyar nem pénzügyi vállalatok részvényeket.

A magyar államnak összesen 560,5 milliárd forintnyi részvénye volt novemberben, ami 6,9 milliárddal több az októberi adatnál. Ez főleg az értéknövekedés miatt nőtt, tehát nem új vásárlásokról van szó.

A háztartások viszont 2 milliárd forint értékben vettek új részvényeket és 4,8 milliárddal nőtt a meglévő részvényeik értéke, így a hónap végén 299,1 milliárd forintnyi részvényük volt.

Rovatok